Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги потопите за 1-2 секунди в кипяща вода. След това не ги подсушавайте, а ги оставете да рътят. Така младите растения ще се покажат 8-10 дни по-рано.
Семената са много дребни, за да поникнат равномерно, по- добре е да ги смесите предварително с пясък. За 1 кв. м. парник са необходими 1-1,5 г, това е достатъчно за 100 кв. м целина. Разпръснатите семена се покриват с пресят добре угнил оборски тор, пластът да е около 0,5 см. Целината е студоустойчива и кълновете й издържат до минус 4 - 5°С, но за да поникне, трябва да е топло - около 25°С. Понеже зеленчукът е силно влаголюбив, почвата трябва да бъде непрекъснато влажна. Но не мокра!
Поникнат ли растенията, температурата не трябва да е по висока от 18-20°С. Ако по-голямата топлина се съчетае и със засушаване, стръковете ще стрелкуват, т.е. ще образуват цветоносни стъбла. Ако отглеждате растението по правилата, през първата година то ще образува листна розетка и коре-ноплод. Онези, които оставите в градината да презимуват, на втората година ще изкарат цветоносно стъбло.
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
Пролетната градина хубавееше и се носеше аромата на зюмбюли, нарциси, лалета. Догодина ще цъфтят ли отново? Това зависи от вас. Затова щом като прецъфтят е необходимо да се отрежат цветоносите, освен ...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...
Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...