Градина » Как се правят лимонови дръвчета

 Как се правят лимонови дръвчета

Ако са ви харесали плодовете на някое лимоново дръвче у ваш приятел, и вие лесно може да се сдобиете със същия сорт. Не е нужно да засявате семка, че после да присаждате пъпка от дръвчето на приятеля. Ще чакате дълго докато роди. Вземете си клонка и я вкоренете. Получените по този начин растения бързо прораждат.

Как става това:

Насипвате в саксия торопочвена смес, която покривате с 3-5 см пласт чист речен пясък. Вземате от лимоновото дръвче добре развита клонка, но не стара, а от последния растежен импулс, вече вдървесинена. От нея приготвяте един, два или повече резника.
Резникът се състои от 3-4 листа. Долните едно-две премахвате на пълно, а от останалите изрязвате около 1/3 до половина. Така подготвен го забождате във влажния пясък до 2-3 мм дълбоко. Покривате саксията с найлонов плик, за да поддържате висока влажност, и я поставяте на шарената сянка под някое дърво. Щом видите (след около месец) да се появява филизче, значи резникът е пуснал корени.
Това може да направите по всяко време на годината, но юли месец е най-подходящото време.

Автор: Васил Желев

Представяме Ви:

Каланхоето разцъфва през декември

Каланхоето (Kalanchoe) отдавна е сред любимците в градинката на перваза. Това чудесно растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae) произхожда от тропиците на Африка, Азия и остров Мадагаскар и се о...

От какво се нуждае фасулът

Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и при...

Прибирайте вече гладиолите

Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се ...

Дезинфекция срещу огнен пригор

Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...

Начало