Градина » Не забавяйте изваряването на джибрите

 Не забавяйте изваряването на джибрите
Метиловият алкохол се увеличава

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното разпадане. Съдържанието на пектин в гроздовата мъст е по-малко. В плодовете обаче, особено когато не са добре узрели (особено ябълките), винаги се получава повече метилов алкохол. При системна употреба на ракии с по-голямо съдържание на метилов алкохол (над 4 г/л), се получават сърдечни спазми, виене на свят, увреждане на нервната система, засягане на зрението и ослепяване, а в най-лошия случай се стига до смърт. Той се характеризира с остра, неприятна миризма. Действа вредно и върху кожата.
От недобре узрелите и загнили плодове се получават по-големи количества метилов алкохол в ракиите. Прекомерното задържане на червените вина с джибрите спомага за по-голямо количество на този вреден алкохол. Забавянето на дестилацията на джибрите е вредно. От значение е и прибавката на 1 г на литър серниста (6-процентова) киселина. Алкохолната ферментация на плодовите каши не трябва да протича на слънце. Смачкването на костилковите плодове, ако предварително не са отстранени костилките, трябва да стане с обикновена гроздомелачка с разделени валци. Счупените костилки над 10 % придават неприятен привкус, но и се образува циановодородна киселина, която също е вредна за човешкото здраве.
Забавянето на изваряването на плодовите каши също води до по-големи количества на метилов алкохол в ракиите. Тук от голямо значение е отделянето на първотока, който обикновено е 1-2 литра в зависимост от големината на казана. Своевременно трябва да се отделят и патоките, което става, когато изтичащата ракия е с алкохолно съдържание на около 30 градуса.

Автор: Георги Пехливанов

Представяме Ви:

Ако ще гледате праз, време е да засаждате

У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии. Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юн...

Листните въшки разнасят зарази

Листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, това налага рано да се откриват и срещу тях да се води своевременна борба. Но за да ги открием навреме, трябва да ги познаваме. Луковата лист...

Молци и бръмбари съсипват червения пипер

Няколко вида молци са изкушени от червения пипер. Молецът по сушените плодове, който напада също ядки, зърно, семена, хлебни изделия, сушени билки силно вреди на подправката. Дребната пеперуда е оцвет...

Защо се прави прищипване на лозите

Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се ...

Начало