Градина » Бръмбари ще ви оставят без лешници

 Бръмбари ще ви оставят без лешници

Широко разпространен неприятел по тази култура е лешниковият хоботник – Curculio nucum. У нас той се среща много често особено по дивата леска. Вреди ларвата, която се храни с ядката на плодовете.
Хоботникът е малко бръмбарче (6-9 мм) с жълт до тъмнокафяв цвят и с дълъг извит хобот. Възрастните бръмбари се появяват през май-юни, когато вече малките плодчета са формирани. Те се хранят с листата или нагризват плодовете, които опадат преждевременно.
Женската снася яйцата си изолирано в плодовете, като пробива обвивката и с хобота си полага яйцето във вътрешността им. Излюпената ларва се храни с вътрешността на ядката. Ларвата е бяла, без крака и достига до 12 мм дължина. Напуска червивия плод, като прави една много характерна кръгла дупка. Какавидира в почвата.
За да се предпазите от този неприятел, прекопайте почвата около дръвчетата, съберете и унищожете поразените плодове, преди ларвите да са излезли от тях. Ако установите летеж и силно нападение от възрастни бръмбари, пръскайте с агрия 1050 – 15 мл за 10 л вода, децис 2,5 ЕК – 3 мл за 10 л вода, дурсбан 4 ЕК – 18 мл за 10 л вода.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Къде лимонът ви ще се чувства добре през зимата

Можете ли да му осигурите топлината, влагата и светлината, която има в своята родина – субтропика, стаята ще е най-подходящото място. Това обикновено не е никак лесно, особено в градските жилища, чест...

Отгледайте си японска мушмула

Вечнозеленото растение от семейство розоцветни е интересен декоративен храст, който краси градините по Черноморското ни крайбрежие. Там ще го срещнете в много вилни парцели и в парковете. Японската му...

Защо капят листата на фикуса?

Ако новите листа стават все по-дребни, старите жълтеят и капят, растението страда от недостиг на хранителни вещества, нужно е да се пресади в богата хранителна почва. Появят ли се по листата жълти п...

Зрелите сливи не могат да чакат

Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...

Начало