31.05.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  8916  |   0  
Домати без калций гният от върха
Върховото гниене се среща не само по плодовете на доматите, но и на пипера и патладжана. Болестта засяга зелените плодове. По върховете им в началото се образуват дребни, воднисти петна, а по-късно се разрастват и обхващат по-голямата част от плода. Повредата е оградено от здрава тъкан и засяга кожицата и тънък пласт от месото под нея. Гниенето е сухо, но при заразяване с гъби и бактерии, развиващи се в мъртви тъкани, може да стане мокро.
Заболяването се дължи на нарушен воден режим и недостиг на калций. Това се случва, когато след силен растеж в началния стадий на развитие настъпва дълъг период на засушаване. Обилното азотно торене
и много влага по-късно благоприятстват развитието на заболяването. Слабото усвояване на калция се дължи на високо съдържание на калий, натрий и магнезий в почвения разтвор.
Калцият не се придвижва от по-стари клони към по-млади и временният недостиг може да причини повреди по нарастващите растителни части. При засушаване разтворимите соли от по-долните слоеве се отлагат на повърхността. При дъжд и обилна поливка слизат обратно и се сгъстяват около корена, а така се задържа усвояването на калция.
Ако установите върхово гниене на доматите, пипера или патладжана, може да внесете суперфосфат. Избягвайте обилното наторяване. Напръскайте с 0,5% калциев двухлорид, той се се приема веднага чрез листата.
25.07.2013 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023