Градина » Вируси тормозят вишни и череши

 Вируси тормозят вишни и череши

• Некротичните пръстеновидни петна по черешата могат да причинят от 25 до 50 % загуби. Заболяването се проявява чрез дребни, деформирани, хлоротични и нек-ротични пръстени. Хлоротичните пръстеновидни петна по черешата и вишната се проявяват с хлоротични пръстени и прошарвания, които некротират в различна степен, тъканта отпада, листата се надупчват и накъсват. Плодовете остават дребни, деформирани, узряват по-късно и са с влошени качества.
• Черешовото листно завиване предизвиква късно развитие на засегнатите дървета и слаб цъфтеж. Листата се завиват нагоре, а при някои сортове се обагрят в червено. Жлебовете по стъблото и раковините по клоните предизвикват надебеляване и разпукване на кората, както и поява на подутини и хлътване по клоните.
• Грапавите плодове по черешата се предизвикват в края на завършване растежа им и симптомите са твърде различни за отделните сортове.
• Жълтата мозайка, жълтите прашести петна, лентовата мозайка, листното завиване на черешата, доматените черни пръстеновидни петна, грубите листа по черешата, гумената дървесина и черният рак по клоните, некротичните ръждиви петна, дребноплодието по черешата, прошарването на листата, както и унгарските груби листа изискват сериозни познания при тяхното откриване.
• Някои от вирусните болести при вишната, като некротичните пръстеновидни петна, жълтеницата, зеленото пръстеновидно прошарване и жълтото напетняване на нервите имат сходни признаци с някои от изброените болести при черешата.

Сортът има значение

От черешовите сортове може да изберете Биагро Брюла, Бинг, Старкинг хради, Джайънт, Линда, Лапинс, Хеделфингенска, Маргит, Ван, Сънбърст, Стела, Кордия, Регина, Вега, Силвия, Наполеон, Стар, Шнайдер шпете, Дьонисенова жълта. Търсете обезвирусени фиданки от вишните Келерис 16, Келерис 14, фанал, Норт стар, Хайменов рубин, Сенчеста морела.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Какво означава сечене на разсада

Това е болест, която дължи името си на това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата, ясно се вижда, че са загнили. Поради висока...

Пресаждане на дървета и храсти

По принцип пресаждането се извършва или рано напролет, преди разлистване, или през есента, когато опада шумата. Овлажнялата земя дава сигурен подслон на дървета и храсти и те могат най-безболезнено ...

Сега коледната звезда трябва да е на тъмно

Поне четири седмици трябва да държите цветето на тъмно За коледната звезда (Poinsettia pulcherrima - поанзеция) е писано много. Ние също в началото на годината ви напомнихме, че от януари до март...

Дълги тиквички на терасата

Отглеждането на дългите тиквички по нищо не се различава от грижите, които полагаме за тиквичките за готвене. Почвата трябва да бъде добре обработена и наторена. Засаждат се в средата на април 2-3 сем...

Начало