Градина » Вируси тормозят вишни и череши

 Вируси тормозят вишни и череши

• Некротичните пръстеновидни петна по черешата могат да причинят от 25 до 50 % загуби. Заболяването се проявява чрез дребни, деформирани, хлоротични и нек-ротични пръстени. Хлоротичните пръстеновидни петна по черешата и вишната се проявяват с хлоротични пръстени и прошарвания, които некротират в различна степен, тъканта отпада, листата се надупчват и накъсват. Плодовете остават дребни, деформирани, узряват по-късно и са с влошени качества.
• Черешовото листно завиване предизвиква късно развитие на засегнатите дървета и слаб цъфтеж. Листата се завиват нагоре, а при някои сортове се обагрят в червено. Жлебовете по стъблото и раковините по клоните предизвикват надебеляване и разпукване на кората, както и поява на подутини и хлътване по клоните.
• Грапавите плодове по черешата се предизвикват в края на завършване растежа им и симптомите са твърде различни за отделните сортове.
• Жълтата мозайка, жълтите прашести петна, лентовата мозайка, листното завиване на черешата, доматените черни пръстеновидни петна, грубите листа по черешата, гумената дървесина и черният рак по клоните, некротичните ръждиви петна, дребноплодието по черешата, прошарването на листата, както и унгарските груби листа изискват сериозни познания при тяхното откриване.
• Някои от вирусните болести при вишната, като некротичните пръстеновидни петна, жълтеницата, зеленото пръстеновидно прошарване и жълтото напетняване на нервите имат сходни признаци с някои от изброените болести при черешата.

Сортът има значение

От черешовите сортове може да изберете Биагро Брюла, Бинг, Старкинг хради, Джайънт, Линда, Лапинс, Хеделфингенска, Маргит, Ван, Сънбърст, Стела, Кордия, Регина, Вега, Силвия, Наполеон, Стар, Шнайдер шпете, Дьонисенова жълта. Търсете обезвирусени фиданки от вишните Келерис 16, Келерис 14, фанал, Норт стар, Хайменов рубин, Сенчеста морела.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Растенията не обичат сапунената вода

Много хора събират употребената вода за миене на ръце и съдове от дворната чешма и поливат с нея. Някои пък пръскат почвата и растенията с вода, в която има веро, за да се отърват от неприятели. В н...

Превърнете храста бегония в дръвче

Хибридните сортове високи бегонии (Begonia elatior hybriden) са известни преди всичко като храстовидни саксийни растения. От тях обаче можете да си направите миниатюрно дръвче. Докато бегонията не се ...

Кога да проредим завързите на овошките

Цикълът на плододаването е доста сложно биологично явление. То започва с диференцирането на плодните пъпки и преминава през редица междинни етапи (зимен покой на пъпките, цъфтеж, опрашване, оплождане,...

Запознайте се със странната бовиея

Бовиеята (Bowiea volubilis) е много интересно растение, което за сега се отглежда само от любители на екзотика. Произхожда от Южна и Западна Африка. В почвата образува жълтозелена луковица, която изли...

Начало