Градина » Сипете тор около стъблото на младите фиданки

 Сипете тор около стъблото на младите фиданки

Торенето подпомага пролетното развитие на дърветата. Първите фази от пролетното развитие – цъфтежът и началото на растежа, протичат преди да се облистят растенията. Това означава че няма фотосинтеза и се използват резервите, натрупани през миналата година. Поради обилно плододаване или засушаване тези резерви може да не са достатъчни. Ако през есента е извършено торене с оборски, фосфорен и калиев тор, една-две седмици преди цъфтежа дърветата се подхранват с азотни торове. На 1 кв. м. се разпръскват 20 - 40 г амониева селитра, в зависимост от възрастта на растението. Единичните дървета се торят около стъблото, площта трябва да превишава проекцията на короната с около 1 м. Младите фиданки винаги се подхранват около стъблото. При плододаваща, компактна градина торът се разхвърля върху цялата площ. Ако през есента не са внесени оборски, фосфорен и калиев тор това може да стане и рано напролет, но задължително да се закопаят или заорат по-дълбоко. На 1 кв. м. се внасят по 3-5 кг угнил оборски тор, 40-60 г суперфосфат и 20-30 г калиев сулфат. Калиевият може да се замени и с дървесна пепел.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Джанки през зимата

През 1952 г. стопанинът Илчо Цонков Пандуков от с. Видима, сега квартал на гр. Априлци, облагородил в градината си две джанкови подложки с присадници от къснозреещата джанка. Единични дървета от нея с...

Злодеи нападат кактусите

Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспеш...

Сменяйте на части почвата на лимона

У нас лимонът може да се отглежда само като саксийно растение. Обикновена практика е през зимата да му се осигурява принудителна почивка в хладно помещение (6-8 градуса), а напролет да се изнася на те...

Наторете зелето

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Начало