Топлинна обработка спасява овошките от вируси
Повредите по овощните растения от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки или в градините могат да провалят до 70-90 % реколтата. Докато срещу бактериалните заболявания професионалистите и любителите-овощари предприемат превантивните мерки, то съвсем малко са тези, които са наясно с признаците на вирусните и фитоплазмените заболявания. При растителните видове са установени около 300 вирусни болести, от които около 100 нападат овощните.
В зависимост от определените атмосферни условия, както и от вида на причинителя, последствията от вирусното нападение се изразяват в по-силно или по-слабо изявени специфични признаци по листата, цветовете и плодовете, а е възможно да се появят и по стъблото. Проявите на вирусните заболявания могат да се установят чрез типичните признаци за всеки вид, но овощарите и пепиниерите знаят, че вирусите съществуват в растенията и в т. нар. скрита (латентна) форма, които се проявяват при определени условия или в комбинация със смесени инфекции.
Препоръчват се две особено важни мероприятия:
• задължително унищожаване на нападнатите растения (разсад, подложки, окулирани дръвчета в питомниците и дървета в овощните насаждения);
• отглеждане и използване в разсадниците на тестиран за вируси изходен материал (семена от контролирани маточни дървета, подложки, резници, калеми, окулантни и други), съпроводено със строг фитосанитарен контрол на всички равнища от компетентни специалисти.
Нов ефективен метод
Едно от най-радикалните средства е използването на нова технология за производство на свободен от вируси и фитоплазми посадъчен материал в овощните разсадници. За целта се използва топлинна обработка за освобождаване на растенията от латентните вируси. Части от вегетационните връхчета на сортовете и подложките се обработват за различен период от време при температура между 37 и 39 градуса. Така оздравените части се размножават при специфични технологии по видове.
Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА