Всичко от лука може да бъде оползотворено. Дори люспите. Не ги изхвърляйте, защото ще ви свърщат хубава работа. Не всички знаят за свойствата на луковите обелки като ефективен тор за растенията. В тях има вещество, което унищожава болестотворната микрофлора. Настойката от лукови люспи съдържа цял набор от микроелементи. С разтвор от лукови люспи е добре да се пръскат жълтеещите и увяхващи краставици. След такава обработка растенията започват да растат активно и да плододават. Настойката се приготвя от 10 г люспи, които се киснат в продължение на 4 дни в 5 л топла вода.
Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержи...
На местата, където няма опасност от частични измръзвания (у нас те са много рeдки), смокинята се формира като едностъблено дръвче. В повечето случаи се оформя като храст. За целта след засаждането се ...
Далията, известна и с името гергина, още от времето на баби и прабаби се радва на нестихващ интерес, ако въобще като растение може да се радва. По точното е ча тя радва окото на ценителя на красотата...
Многогодишното тревисто растение е с мощна коренова система и едри листа с дълги, месести дръжки. За храна се използват дръжките, които съдържат до 30 мг% витамин С, доста захари, ябълчена, оксалова и...