Градина » Репичките отиват в парника

 Репичките отиват в парника

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опашки. При благоприятни условия за 25-40 дни образуват кореноплоди.
Пет-шест дни след зареждането на биотопливото в парника се унищожават поникналите плевели. Семената се засяват редово на разстояние 10-12 см между редовете или разпръснато, за което е необходимо 5-8 г семе на парникова рамка. Растенията имат нужда от повече светлина, за да образуват бързо кореноплоди. Репичките изискват редовно проветряване. Температурата да се поддържа 14-18°С и влажността да бъде умерена. При засушаване растенията стрелкуват – образуват цветно стъбло без кореноплод. Когато температурата навън се установи по-продължително време на 2-5°С, парниците се покриват с рогозки и при първа възможност се откриват и проветряват. При гъст посев растенията се прореждат на 2-3 см в редовете. Прибират се на три пъти, като се изскубват образуваните кореноплоди.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Берете малините, за да не промените сорта

Отглеждането на посадъчен материал от два пъти плододаващи през годината сортове малини не е както при обикновените, поради тяхната биологична разлика. Те образуват плодовете си върху зелени издънки в...

Как да спасим замръзналия лимон

Хиляди домакинства у нас отглеждат по някое цитрусово дръвче: лимон, мандарина и т.н. Най-зиморничав е лимонът. Той не понася температура под нулата. Първи замръзват младите плодчета, растящите летора...

Как да се грижите за еписцията

Еписцията (Episcia) е от Геснериеви. Родината е Тропическа Америка. В природата съществуват повече от 40 вида. Това е многогодишно тревисто растение, което се отглежда в окачени кошници или кашпи. Инт...

Запознайте се с перуанската ябълка

Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...

Начало