Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви доузряват, обрани и поставени на подходящо място. И зелените влизат в употреба. Какво е необходимо сега да се направи за тях?
Още в първите дни на септември прекършете върховете им, така както се постъпва и с ранните домати. Това ще ускори наедряването и узряването на плодовете. Няма значение колко съцветия са развити на стъбло – може да са 3, може 4, даже и пет. Важно е да не закъснявате. При по-късно прекършване се формират дребни плодове, които само пречат на образувалите се вече да наедряват. Премахнете и израсналите колтуци.
В началото на септември, ако прецените може, да подхраните пестеливо с малко амониева селитра и суперфосфат, съответно по около 20 и по около 10 г на 10 кв. метра. Много добре ще е вместо минерални торове да направите поливка с разреден оборски или птичи тор. Впрочем не пренебрегвайте поливането. През септември, ако няма валежи, може да ви се наложи да поливате 2-3 или 4 пъти. Поливането е от голямо значение за нормалното наедряване на плодовете. Почвата трябва да се поддържа нормално влажна. Засуши ли се, поливка или дъжд ще предизвикат напукване на плодовете.
Грижа за късните домати е и навременната им беритба. Тя започва през септември и продължава през октомври. Ранна слана може да обезсмисли положения труд. Затова трябва редовно да се следят метеорологичните прогнози. Има ли опасност от слани, обират се и всички добре развити зелени плодове. Те ще доузреят в касетки или други съдове, поставени на закрито. По растенията остават само дребните плодове. Ако опасността от слана се размине и отново се установи добро време, дрбните плодове доста наедряват, защото нямат конкуренти в изхранването. Все за нещо ще ги употребите.
Когато картофените растения са във фаза бутонизация - цъфтеж, се изостря чувствителността им към влагата. В този период клубените нарастват интензивно и имат най-голяма нужда от вода. През този период...
В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...
И растенията, както и хората, са принудени да се грижат не само за днешния ден, но и за бъдещето. Те трябва да заложат цветните пъпки за следващата реколта, да развият нови клони. Най-напрегнатото вре...
Хортензията се размножава по няколко начина, като използването на семена изобщо не е подходящият метод за любители. Разделянето на растенията при прехвърляне в нова саксия е рисковано. Остава вкореняв...