Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Морковите влизат в лехите

Morkovite-vlizat-v-lehite

У нас морковите се засяват преди зимата, рано напролет и късно през лятото. Първият начин осигурява по-ранна и по-качествена продукция. Най-подходящи са равни или слабо наклонени на юг места с богати почви. От голямо значение е и изборът на сорта, сега е добре да засеете Нантск...

Морковите отиват в лехата

Morkovite-otivat-v-lehata

Пролетното засяване на морковите може да направите от началото на март до май-юни. Така ще получите реколтата от кореноплоди в нужния ви момент. За да засеете моркови, трябва да сте подготвили терена още през есента. Почвата трябва да е рохкава, влагоемна и добре запасена с хр...

Мулчиране с течен тор

Mulchirane-s-techen-tor

Малко се знае, че течният тор се използва и за мулчиране. Върху почвата се създава фин слой кора, която задържа влагата и удължава срока между поливките. По-често чрез течното торене или както по някои места се нарича шербетуване, се подхранват зеленчуците. За да подготвите см...

Мястото за бостана се подготвя отрано

Myastoto-za-bostana-se-podgotvya-otrano

Това е особено важно за притежателите на вилни имоти, които нямат добри възможности за напояване, но не е без значение и за всички останали, решили да отгледат вкусни бостански плодове. За дините и пъпешите не бива да се заделя площ, на която са расли краставици, тикви, готварски...

Накарайте доматите да раждат дълго

Nakarajte-domatite-da-razhdat-dalgo

Мнозина градинари не разполагат с достатъчно площ и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати. Наистина, възможно е да се удължи плододаването на ранните индетерминантни (високостъблените) домати, отгледани от пикиран разсад. За да по...

Накарайте доматите да раждат по-дълго

Nakarajte-domatite-da-razhdat-po-dalgo

Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата. Действително е възможно да бъде удължено плододаването на ранните индетерминантни (...

Накарайте семената да никнат бързо

Nakarajte-semenata-da-niknat-barzo

Старите опитни градинари прилагат в практиката си някои тънкости, чрез които предизвикват по-бързото поникване на зеленчуковите семена. Важно за тях е добрата подготовка на почвата, в която ще се засяват или засаждат. Като всеки жив организъм и зеленчуковите семена имат нужда от ...

Намерете място и за захарната царевица

Namerete-myasto-i-za-zaharnata-carevica

Като хранителен продукт захарната царевица у нас става все по-популярна, но като градинско растение е малко позната. Любителският интерес към нея е напълно оправдан – притежава отлични вкусови качества и висока хранителност. Предлагат се и добри сортове – Легенд, Чаленджър, Ерика...

Направете бостан в оранжерията

Napravete--bostan-v-oranzheriyata

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 градуса. След като като пробият растенията, се понижава на 18-20 градуса, така с...

Направете си оранжерия от ПВЦ

Napravete-si-oranzheriya-ot-PVC-

Съвременното удачно решение на всички проблеми е оранжерия с покритие от мрежест поликарбонат. Материалът е дълговечен и добре пропуска светлината, лек е, затова не се нуждае от специална основа, а освен това е и здрав. Преимущество му е и по-ниската от стъклото цена. Много фи...

Направете си чай от монарда

Napravete-si-chaj-ot-monarda

Това интересно растение произхожда от областите на Големите езера в Северна Америка. Познати са 15 вида, но като културни растения се използват само два: Монарда дидима е с високи до 80 см разклоняващи се четириръбести стъбла. Листата са удължено яйцевидни със заострен връх. Бл...

Направете топли гнезда за ранните зеленчуци

Napravete-topli-gnezda-za-rannite-zelenchuci

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко производствени разходи. Как се прави Топло гнездо се приготвя като се и...

Напълнете оранжериите със салата

Napalnete-oranzheriite-sas-salata

Сега, през есента, салатата идва като предкултура в пластмасовата оранжерия. Растението обича умерените температури, студоустойчиво е и се развива бързо при условията на по-късия есенен ден. Може да използвате сортове маруля, главеста салата и листна салата. Марулята Жълта красав...

Настанете краставиците в топлия парник

Nastanete-krastavicite-v-topliya-parnik

Краставиците, засети в парници в края на януари, сега са образували 3-4 същински листа. Време е за разсаждането им. За тази цел парникът се зарежда със затоплен оборски тор на дебелина 0,5 м. Насипва се 25 см парникова пръст. Краставицата обича структурни, рохкави и богати на ор...

Настанете разсадите в градината

Nastanete-razsadite-v-gradinata-

През целият месец май ще има много работа в зеленчуковата градина. Отгледали сте хубави разсади, сега е времето да ги настаните на открито. Трябва да сте много внимателни, за да не провалите реколтата си. Особено важно е разсадът да се закали преди изнасянето. Поливките се ограни...

Наторете вторите култури, за да родят повече

Natorete-vtorite-kulturi-za-da-rodyat-poveche

Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ниската атмосферна влажност оказват влияние върху минералното хранене на растеният...

Наторете доматите

Natorete-domatite

Доматите се подхранват на няколко пъти. Първият път е когато се оформят първите плодове, вторият – двадесетина дни по късно, а третият е след прещипването на върховете. Този момент за ранните домати настъпва през юни и не бива да се пропуска. По това време плодовете от първото съ...

Наторете зелето

Natorete-zeleto

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към почвата и хранителния режим, поради което реагира добре на торене с минерални ...

Нахранете градината с яйчени черупки

Nahranete-gradinata-s-yajcheni-cherupki-

Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как става това? Използвайте черупките на неварени яйца. Измивате черупките. Изсушавате...

Нахранете зелето, за да направи глави

Nahranete-zeleto-za-da-napravi-glavi

Главестото зеле е взискателно към почвата и обича да е торено с минерални и органични торове. Тези претенции се обясняват с факта, че за сравнително кратък период културата образува голяма растителна маса-5000-7000кг /дка зелки и листа. Нуждата от хранителни вещества през веге...

Не забравяйте да загърлите картофите

Ne-zabravyajte-da-zagarlite-kartofite

Картофите, поради ценните си хранителни качества са си извоювали почетно място на нашата трапеза и са нелипсваща част от менюто ни. За получаване на качествени добиви освен засаждането им по познатите ни схеми и срокове са необходими и съответните грижи през вегетацията. Грижите ...

Не закъснявайте с обирането на доматите

Ne-zakasnyavajte-s-obiraneto-na-domatite

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране трябва да се знае, кога е беритбената зрялост на отделните зеленчуци. При доматите върху ...

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Ne-zakasnyavajte-s-razsazhdaneto-na-karfiola

Цветното зеле е взискателно към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главите нарастват бързо, но стават рехави и твърди. При температура под 8 градуса ...

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Ne-zakasnyavajte-s-razsazhdaneto-na-karfiola

Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главите нарастват бързо, но стават рехави и твърди. При температура под 8 градуса не р...

назаднапред
Начало