27.09.2022 година
1564339898.swf
З
драве от градината
  4135  |   0  
Лечебни свойства на розата
Розата с право се смята за едно от богатствата на България: символ на българската красота, източник на богатства (розовото масло!). От древността е ползвана за лечение на много заболявания - в естествен вид, чрез домашно приготвени продукти, а през последните години - и приготвените с нея чудесни български фармацевтични препарати. Като лечебно средство се ползва истинската ароматна роза, не създадените напоследък декоративни видове.
От лечебната роза (трендафила), която е представена с няколко вида, се ползват пресните или изсушени цветове като чайове или отвари.
Бялата роза съдържа етерични масла, слизести вещества и очистителни и противоглистни съставки. Въздейства леко върху организма, поради което се прилага при деца, бременни, възрастни хора.
Червената роза е богата освен на етерични масла и на вещества, които имат противовъзпалително действие. Поради това се ползва при лечението на възпалени венци и гърло (гаргари), конюнктивити, кожни заболявания и др. като запарка от цветове или розова вода. Има и междинни видове лечебна роза (розови). У нас от години се ползват натурални или домашно приготвени средства от роза (трендафил).

Как да я използваме:

• Българското сладко от рози е отлично леко слабително средство (1-2 ч. л. сутрин на гладно).
• Домашно приготвената запарка от рози се ползва успешно външно за компреси и бани и вътрешно - за пиене, при много заболявания: нервни разстройства, дискенезии на жлъчните пътища, колити, конюнктивити, възпаления на устната кухина, кожни болести и др. Запарката се приготвя, като 2 с. л. листа от роза се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Пие се 3-4 пъти по 1 винена чаша (за деца 1/4, 1/3 от дозата). Ползва се и за гаргари, промивки на очи и др., компреси.
• Ето и как се приготвя една чудесна, успокояваща и ароматна вана с рози (при неврози и безсъние): Няколко шепи листа от розовия цвят (могат да се прибавят и други успокояващи билки) се варят в 2 л вода за 15 мин. След киснене 30 мин се прибавят във ваната с умерено топла вода (банята е за 20-30 мин).
• Предлагаме ви и лесно приготвяща се домашна напитка, подходяща за горещините: в шише от минерална вода 1,5 л в чешмяна вода се накисват 5-6 розови цвята, покрива се с марля и кисне 1 денонощие в стая на слънчев прозорец. Прецежда се и се подслажда на вкус + 1/2 ч. л. лимонтузу.
• Мощен лечебен ефект има розовото масло: То действа противовъзпалително, противоалергично, отпуска спазмите. Прилага се в различни разтвори, комбинации и фармацевтични препарати при: белодробни, жлъчни болести, колити, кожни болести, алергии и др. Българската фармацевтична индустрия е създала много чисти или комбинирани препарати от розовото масло (розонол, розалин и др.).
• Розовата вода е незаменимо козметично и хигиенично средство за индустрията и домашно средство. Спокойно можете да прибавите някои от розовите продукти към назначеното ви лечение.
31.05.2015 г. / Д-р Анна АТАНАСОВА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022