Кулинарни рецепти » Попареник

 Попареник

Продукти:

• 400 г брашно
• 200 мл вода
• 1 ч.л. сол

За плънката:

• 4-5 големи глави лук
• 4 яйца
• 250 г сирене
• 150 мл олио
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• сол на вкус

За намазване:

• 1 яйце
• 2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

В сгорещеното олио задушаваме нарязания на тънки филийки лук с малко водичка, докато омекне. Сваляме го от огъня и след като поизстине, добавяме натрошеното сирене, яйцата, солта и малко хлебна сода, разтворена във водичка.

От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме две дебели кори (според големината на тавата), като едната е по-голяма. От останалото тесто разточваме тънки кори, леко ги подсушаваме на печката и след това ги натрошаваме.

В намазана с олио тава слагаме по-голямата дебела кора, като с ръце издърпваме краищата й по стените на тавата. Върху нея сипваме натрошени тънки кори и заливаме с плънка. Отгоре пак натрошени кори и върху тях плънка – така редуваме общо 3 пъти.

След последния ред плънка покриваме с втората дебела кора и с пръсти прищипваме краищата на двете дебели кори. Отгоре намазваме с 1 яйце, разбито с малко водичка и олио. Изпичаме баницата в умерена фурна.

Попареникът става и с готови кори, а вместо лук може да сложим 2-3 стръка праз в плънката.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Начало