Продукти:
• 400 г брашно
• 200 мл вода
• 1 ч.л. сол
За плънката:
• 4-5 големи глави лук
• 4 яйца
• 250 г сирене
• 150 мл олио
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• сол на вкус
За намазване:
• 1 яйце
• 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В сгорещеното олио задушаваме нарязания на тънки филийки лук с малко водичка, докато омекне. Сваляме го от огъня и след като поизстине, добавяме натрошеното сирене, яйцата, солта и малко хлебна сода, разтворена във водичка.
От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме две дебели кори (според големината на тавата), като едната е по-голяма. От останалото тесто разточваме тънки кори, леко ги подсушаваме на печката и след това ги натрошаваме.
В намазана с олио тава слагаме по-голямата дебела кора, като с ръце издърпваме краищата й по стените на тавата. Върху нея сипваме натрошени тънки кори и заливаме с плънка. Отгоре пак натрошени кори и върху тях плънка – така редуваме общо 3 пъти.
След последния ред плънка покриваме с втората дебела кора и с пръсти прищипваме краищата на двете дебели кори. Отгоре намазваме с 1 яйце, разбито с малко водичка и олио. Изпичаме баницата в умерена фурна.
Попареникът става и с готови кори, а вместо лук може да сложим 2-3 стръка праз в плънката.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...