Продукти:
• 400 г брашно
• 200 мл вода
• 1 ч.л. сол
За плънката:
• 4-5 големи глави лук
• 4 яйца
• 250 г сирене
• 150 мл олио
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• сол на вкус
За намазване:
• 1 яйце
• 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В сгорещеното олио задушаваме нарязания на тънки филийки лук с малко водичка, докато омекне. Сваляме го от огъня и след като поизстине, добавяме натрошеното сирене, яйцата, солта и малко хлебна сода, разтворена във водичка.
От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме две дебели кори (според големината на тавата), като едната е по-голяма. От останалото тесто разточваме тънки кори, леко ги подсушаваме на печката и след това ги натрошаваме.
В намазана с олио тава слагаме по-голямата дебела кора, като с ръце издърпваме краищата й по стените на тавата. Върху нея сипваме натрошени тънки кори и заливаме с плънка. Отгоре пак натрошени кори и върху тях плънка – така редуваме общо 3 пъти.
След последния ред плънка покриваме с втората дебела кора и с пръсти прищипваме краищата на двете дебели кори. Отгоре намазваме с 1 яйце, разбито с малко водичка и олио. Изпичаме баницата в умерена фурна.
Попареникът става и с готови кори, а вместо лук може да сложим 2-3 стръка праз в плънката.
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...