Кулинарни рецепти » Локум от ябълки и дюли

 Локум от ябълки и дюли

Продукти:

• 3 кг ябълки
• 3 кг дюли
• 2 ч.ч. смлени орехови ядки
• захар
• пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:

Обелваме плодовете, нарязваме ги на парчета и поотделно ги варим в малко количество вода, докато омекнат. Претриваме ги през цедка.

Смесваме пюретата, премерваме сместа и прибавяме същото количество захар. Варим до сгъстяване на пюрето, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Накрая прибавяме орехите и прехвърляме сместа в разлат съд, за да желира.

Разстиламе желето върху намазнена хартия и го оставяме на слънце да се суши. После го нарязваме на кубчета, които овалваме в пудра захар. Нареждаме локумчетата в кутия, затваряме плътно и съхраняваме на хладно.

Автор: Желязка Панделиева

Представяме Ви:

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало