Кулинарни рецепти » Петмез от тиква

 Петмез от тиква

Продукти:

• 5 кг тиква
• 2,5 кг захар
• 5 л вода
• 1 клонче босилек

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и после ги изплакваме.

В широк съд карамелизираме 1 кг захар. Заливаме с водата и разбъркваме. Щом карамелът се разтвори, сипваме останалата захар, разбъркваме и слагаме на огъня.

Когато сиропът леко се сгъсти, прибавяме тиквата и варим, докато петмезът се сгъсти като пчелен мед. По време на варенето слагаме в петмеза за 2-3 мин клончето босилек, увито в марля.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Начало