Кулинарни рецепти » Стерилизиран гювеч

 Стерилизиран гювеч

Продукти:

• 2 кг чушки (сиврия или зелена капия)
• 1,5 кг червени домати
• 0,5 кг патладжани
• 0,5 кг бамя
• 0,5 кг зелен фасул
• 2,5 л доматен сок
• 2-3 китки магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Доматите трябва да са без жълти петънца, добре узрели, чушките да нямат наранявания, патладжаните да са млади, плътни и с малки семена, бамята да е прясно набрана и дребна, зеленият фасул да е от сорт без конци, също млад.

Измитите домати се нарязват на половинки, без да се белят, а ако са по-дребни, се слагат цели.

Чушките се почистват от семената и дръжките, измиват се, нарязват се на парченца с дължина 3-4 см, измиват се и се бланшират 2-3 мин във вряща подсолена вода, след което се охлаждат.

Патладжаните се изчистват от дръжката и основата, нарязват се на кубчета с размери 3 х 3 см и се киснат в студена и солена вода 20-30 мин. След това се изплакват на течаща вода и се бланшират 3-4 мин във вряща и подсолена вода.

На бамята се маха дръжката и се отрязва тънък конусовиден слой около семките (без семките да се виждат), бланшира се във вряща солена вода 1-2 мин и се охлажда.

Зеленият фасул се почиства от двете страни на всяка шушулка, нарязва се на 2-3 парченца и също се бланшира 1 -2 мин във вряща и солена вода.

Така подготвените зеленчуци се редят в буркани в следния ред: домати, бамя, чушки, патладжани, зелен фасул, бамя, пак чушки, патладжани, бамя, зелен фасул и най-горе домати.

Бурканите се заливат с подсолен доматен сок, отгоре се нареждат клонки измит магданоз. Затварят се херметически и се стерилизират 60 минути.

Зеленчуците са достатъчни за 12-15 буркана от 800 мл.

Автор: Елена Стоянова

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Начало