Кулинарни рецепти » Стерилизиран гювеч

 Стерилизиран гювеч

Продукти:

• 2 кг чушки (сиврия или зелена капия)
• 1,5 кг червени домати
• 0,5 кг патладжани
• 0,5 кг бамя
• 0,5 кг зелен фасул
• 2,5 л доматен сок
• 2-3 китки магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Доматите трябва да са без жълти петънца, добре узрели, чушките да нямат наранявания, патладжаните да са млади, плътни и с малки семена, бамята да е прясно набрана и дребна, зеленият фасул да е от сорт без конци, също млад.

Измитите домати се нарязват на половинки, без да се белят, а ако са по-дребни, се слагат цели.

Чушките се почистват от семената и дръжките, измиват се, нарязват се на парченца с дължина 3-4 см, измиват се и се бланшират 2-3 мин във вряща подсолена вода, след което се охлаждат.

Патладжаните се изчистват от дръжката и основата, нарязват се на кубчета с размери 3 х 3 см и се киснат в студена и солена вода 20-30 мин. След това се изплакват на течаща вода и се бланшират 3-4 мин във вряща и подсолена вода.

На бамята се маха дръжката и се отрязва тънък конусовиден слой около семките (без семките да се виждат), бланшира се във вряща солена вода 1-2 мин и се охлажда.

Зеленият фасул се почиства от двете страни на всяка шушулка, нарязва се на 2-3 парченца и също се бланшира 1 -2 мин във вряща и солена вода.

Така подготвените зеленчуци се редят в буркани в следния ред: домати, бамя, чушки, патладжани, зелен фасул, бамя, пак чушки, патладжани, бамя, зелен фасул и най-горе домати.

Бурканите се заливат с подсолен доматен сок, отгоре се нареждат клонки измит магданоз. Затварят се херметически и се стерилизират 60 минути.

Зеленчуците са достатъчни за 12-15 буркана от 800 мл.

Автор: Елена Стоянова

Представяме Ви:

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Сладкиш с нектарини

Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало