Продукти:
• 1 готов блат
• 100 мл захарен сироп
• 200 мл сметана
• 60 г пудра захар
За сладоледа:
• 1 кг кисело мляко
• 300 г захар
• 4 белтъка
• 1 с. л. желатин
• сока и настърганата кора от 1 лимон
• 100 г боровинки от сладко (малини, ягоди)
• 100 г смлени орехови ядки
• 2 пакетчета ванилена захар
Начин на приготвяне:
Киселото мляко разбиваме със захарта, добавяме сока и настърганата кора от лимона, ванилиите и разбитите на гъст сняг белтъци. Накрая прибавяме желатина, предварително накиснат в малко топла вода. Всичко разбъркваме добре и слагаме във фризера.
Издълбаваме блата, като оставяме по 3 см дебелина отвсякъде и го напръскваме със сироп. Преди да сервираме, изсипваме сладоледа в блата, отгоре гарнираме с плодове от сладко и поръсваме със смлени орехи.
С топъл влажен нож нарязваме тортата на парчета. Към всяко парче прибавяме по 1 с. л. сметана, разбита с пудра захар. По желание вместо домашно приготвения сладолед може да използваме готов сметанов сладолед.
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...