Продукти: (за 4 порции)
• 1 кг патладжани
• 150 г орехови ядки
• 1 глава лук
• 2-3 скилидки чесън
• 1 малка червена чушка
• 3-4 с.л. оцет
• магданоз, копър, сол
Продукти за соса "Сацибели":
• 450 г орехови ядки
• 250 г лук
• 200 мл оцет
• 25 г чесън
• 50 г мента и магданоз
• 1 г червен пипер
• 500 мл бульон или вода
• 20 г сол
Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните, изрязваме от двете им страни капачета, правим дълбок прорез по дължина и ги пускаме за 5 мин в кипяща вода. Изваждаме ги и оставяме да се отцеждат 30-40 мин, затиснати с тежест.
Счукваме ореховите ядки, прибавяме ситно нарязаните лук, чесън, чушка, магданоз и копър. Разбъркваме добре, посоляваме и разреждаме с оцета.
С тази плънка пълним патладжаните. Подреждаме ги в подходящ съд, заливаме ги със соса "Сацибели" и ги държим на хладно 2-3 дни.
Сос "Сацибели" приготвяме по следния начин: Счукваме ореховите ядки и ги разреждаме с оцета. Добавяме бульона, смления лук, счукания чесън, червения пипер и стритите магданоз и мента. Посоляваме и разбъркваме добре.
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...