Кулинарни рецепти » Гъбени шишчета с чеснов сос

 Гъбени шишчета с чеснов сос

Продукти:

• 30 едри печурки
• 2-3 с.л. оцет
• 1 /4 ч.ч. зехтин
• сол
• черен пипер

За соса:

• 6 глави чесън, предварително изпечен във фурната
• 2 с.л. оцет
• 3-4 с.л. заквасена сметана
• 1 с.л. ситно нарязан пресен босилек
• 1 ч.л. ситно нарязана прясна мащерка
• 1 ч.л. настърган хрян
• сол
• черен пипер

За намазване на гъбите:

• 8 с.л. зехтин
• дръжките на половин връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Изпечените скилидки чесън обелваме и пасираме. Към тях добавяме оцета, заквасената сметана, босилека, мащерката, хряна и разбиваме до получаване на гладко пюре. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме в хладилника в добре затворен съд.

Измитите и почистени гъби слагаме в купа и заливаме със зехтина, оцета, солта и черния пипер. Разбъркваме добре. Върху дървени шишчета нанизваме по 7-8 гъби и поливаме със зехтина, предварително смесен с наситнените дръжки от магданоз.

Печем на грил или скара по 2-3 минути от всяка страна. Сервираме горещи с чесновия сос.

Автор: Захаринка Воденичарова

Представяме Ви:

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало