Продукти:
• 1 кг сладолед ванилия
• 8 белтъка
• 300 г захар за белтъците
• 1 ванилия
• 50 г пудра захар
• 50 мл ром
За пандишпана:
• 8 яйца
• 160 г захар
• 250 г брашно
За сиропа:
• 1 к.ч. вода
• 1 к.ч. захар
• 3 ч.л. ром
Начин на приготвяне:
Белтъците и жълтъците за пандишпана разбиваме поотделно със захар. След това ги смесваме, прибавяме брашното и разбъркваме добре. Разстиламе сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър еднакъв с този на платото, върху което ще поднасяме сладоледа.
Изпечения и изстинал пандишпан слагаме върху плато. Изрязваме и издълбаваме леко вътрешноста на плата така, че да получим перваз с ширина 1-1,5 см и дълбочина 2 см. Напояваме блата със сироп, приготвен от захарта водата и рома.
Във вдлъбнатината на така приготвената подложка разстиламе добре замразения сладолед. Заглаждаме, като оставяме средната част по-висока. Разбиваме белтъците със захарта на сняг и покриваме с тях сладоледа.
Заглаждаме и отгоре шприцоваме фигурки. Поръсваме с пудра захар и запичаме в силна фурна 1-2 мин. Непосредствено преди поднасянето заливаме сладоледа с ром или чист спирт и го запалваме.
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...