Кулинарни рецепти » Кисело мляко с диня и къпини

 Кисело мляко с диня и къпини

Продукти:

• 500 г диня
• 1ч.ч. къпини
• 2 кофички гъсто кисело мляко
• 1 ч.ч.сметана
• 6-7 с.л.захар, изравнени с върха на ножа
• 2 белтъка
• 2 пакетчета желатин

За соса:

• 300 г сладка /несолена/ прясна извара
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 4- 5 с.л. вишнев или малинов сироп
• захар на вкус

Начин на приготвяне:

Слагаме част от къпините в купа и ги пасираме, а после прекарваме през марля, за да отстраним семенцата. Полученото объркваме с диненото пюре, млякото, сметаната, от която заделяме малко за украса, захарта и разтворения първо във вода,а после на водна баня желатин.

Във форма, обляна със студена вода, за да се отдели по-лесно, изсипваме сместа, прибираме я първо в камерата на хладилника или фризера,а след няколко часа сваляме в долните отделения.

Разбиваме белтъка с отделените къпини и малко кокосови сърготини или захар.

В стъклени купички разсипваме първо крема, после белтъчната смес и пак охлаждаме.

Приготвяме соса, като с пасатор обработваме указаните продукти. Заливаме десерта с приготвения сос.

При сервиране е желателно да използваме подходящи чинии и да украсим с добре измити листа от индрише, мента или лавандулови стръкчета.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Начало