Продукти: (за 4 порции)
• 1 голям патладжан
• 2 пиперки
• 1 парче целина
• 3-4 домата
• 2 скилидки чесън
• 7-8 с.л. олио
• 1/2 ч.л. червен пипер
• магданоз
• мащерка
• сол
Начин на приготвяне:
Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцеди.
Нарязваме пиперките и целината на дребно и ги задушаваме заедно с отцедения патладжан, докато омекнат. Прибавяме обелените и настъргани домати, чесъна, червения пипер и сол, заливаме с 5-6 ч.ч. топла вода и варим 15-20 мин.
Преди да отстраним от огъня поръсваме с мащерка и ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...