Продукти: (за 4 порции)
• 600 г телешко месо
• 2-3 средно големи патладжана
• 1,5 к.ч. олио
• 1,5 к.ч. ориз
• 1 ч.л. черен пипер
• бахар, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото заедно с костите на малки парченца, които сваряваме в подсолена вода до омекване.
Нарязваме патладжаните на филии, посоляваме ги и ги оставяме за около 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивия сок. Подсушаваме и ги изпържваме от двете страни в силно загрятото олио. Накисваме почистения ориз в 3 ч.ч. гореща подсолена вода.
На дъното на тенджерата слагаме изпържените патладжани, върху тях нареждаме парченцата сварено месо, а отгоре отцедения ориз. Наливаме от бульона, в който сме варили месото, докато покрие ориза с пласт, дебел 2-3 см. . Захлупваме и варим на тих огън, докато се свари оризът.
Обръщаме готовото ястие в тавичка така, че оризът да остане отдолу. Поръсваме със смлени бахар и черен пипер, посоляваме и запичаме 15 мин в умерена фурна.
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...