Продукти: (за 4 порции)
• 1 по-голяма прясна зелка
• 350 г свинско месо
• 150 г телешко или говеждо месо
• 1 голяма глава лук
• 50 г бял хляб
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1-2 яйца
• 10-12 парченца сланина от бекон
• 100 г солена сланина
• 2-3 с.л.олио
• 1 ч.ч. бяло вино
• 1 с.л. доматено пюре
• 4-5 домата, месен бульон
• бульон от ягорида /зелено грозде/
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Прекарваме почистеното и нарязано на късове месо пре месомелачка заедно с накиснатия в прясното мляко хляб. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ситно нарязания и запържен лук, яйцата и черен пипер. Посоляваме и омесваме добре.
Отделяме 10-12 по-големи зелеви листа и ги заливаме с горещия бульон от ягорида /зелено грозде/. След това ги отцеждаме и върху всеки лист слагаме парченце сланина от бекон и част от плънката. Свиваме сарми, изпържваме ги в мазнина, заливаме ги с месен бульон и леко ги задушаваме. Прибавяме размитото доматено пюре и виното и продължаваме да задушаваме.
В отделен сът слагаме останалото зеле, нарязано на ситно, обелените и нарязани на парченца домати. Посоляваме, подреждаме отгоре задушените сарми, поръсваме с нарязаната на кубчета сланина и изпичаме в умерена фурна. По време на печенето от време на време разклащаме тенджерата.
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...