Кулинарни рецепти » Мусака с хляб

 Мусака с хляб

Продукти: (за 5 порции)

• 250 г сух хляб
• 250 г кайма /смес/
• 250 мл прясно мляко
• 100 г сирене
• 2 глави лук
• 1 к.ч. олио
• 1 с.л. доматено пюре
• 3 червени домата
• 1 връзка магданоз
• 1 ч.л. червен пипер
• черен пипер, сол

За заливката:

• 1 с.л. брашно
• 1 к.ч. кисело мляко
• 250 мл прясно мляко
• 3 яйца
• 30 г краве масло
• 25 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Нарязваме хляба на малки кубченца и го запичаме на фурна до златист цвят.

Задушаваме ситно нарязания лук с олио и малко вода. Добавяме червения пипер и каймата. Задушаваме като разбъркваме, докато каймата стане дребнозърнеста маса. Прибавяме хляба, доматеното пюре, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черния пипер, солта, половината от ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре.

На дъното на тавичка или гювечета нареждаме кръгчета червени домати. Върху тях разстиламе сместа. Печем 20 мин в умерена фурна.

Приготвяме заливка от брашното, киселото мляко, остатъка от прясното мляко, яйцата, разтопеното масло, настъргания кашкавал и сол на вкус. Разбиваме добре и към края на печенето разливаме заливката равномерно върху мусаката. Допичаме при същата температура. Поднасяме мусаката, поръсена с останалия магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Начало