Продукти:
• 1 кг сливи
• 750 г захар
• 4-5 зърна карамфил
• 1 к.ч. оцет
Начин на приготвяне:
Избираме много добре узрели и дори презрели сливи. Изчистваме наранените или загнили места. Сваряваме ги на умерен котлон с много малко вода, а ако са достатъчно сочни – без вода.
Претриваме сварените сливи през гевгир, за да отстраним ципите и костилките и прехвърляме пюрето в широк съд. Ако сливите не са достатъчно сладки добавяме захар на вкус. Добавяме карамфилчетата и оцета и варим, докато дървената лъжица започне да прави пътечка по дъното на съда.
Насипваме мармалада топъл в сухи буркани и го оставяме да изстина и да хване коричка. Върху гърлата опъваме мокър целофан и затваряме с капачки.
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...