Продукти:
• 2 кг ябълки
• 500 г портокали
• 700 г захар
• 1 ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Избираме добре узрели и здрави ябълки, нарязваме ги на резенчета заедно с кората и семките и ги заливаме с толкова вода, колкото да ги покрие. Варим на умерен котлон, докато омекнат.
Щом ябълките поизстинат, прецеждаме сока през марля. Слагаме в него обелените, почистени от семките и разделени на резенчета портокали, добавяме захарта и варим на умерен котлон, докато се посгъсти. Сваляме сместа от котлона, оставяме я да поизстине и я прецеждаме.
Продължаваме варенето до окончателното сгъстяване на желето, като 5 мин преди края прибавяме размитото в гореща вода лимонтузу. Разсипваме горещото желе в сухи буркани.
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...