Кулинарни рецепти » Джем от сини сливи

 Джем от сини сливи

Продукти:

• 1 кг сливи
• 800 г захар
• 1,5 л избистрена варна вода
• 100 мл сливова ракия
• 1/4 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Избираме добре узрели сливи, обелваме ги и им махаме костилките. Натапяме ги за 24 часа във варна вода. Измиваме ги на течаща вода и ги режем на четири по дължина.

Кипваме захарта в 100 мл вода и пускаме сливите да се варят в нея 15 мин. Щом станат полупрозрачни изваждаме ги с решетеста лъжица, а сиропа варим, докато се сгъсти. Прибавяме лимонената киселина разтворена в малко вода, оставяме го да изстине и сипваме ракията.

Плодовете нареждаме в сухи бурканчета и ги заливаме със сиропа. Затваряме с капачки и държим на хладно място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало