Продукти: (за 6-8 порции)
• 500-600 г телешка кайма
• 1 малка главна лук
• 1 яйце
• 2 филии сух бял хляб
• 2 с.л. ориз
• 15-20 сушени сини сливи
• 1 к.ч. ароматно вино
• половин пакетче краве масло
• 2 ч.л. доматено пюре
• 1 с.л. брашно
• 1 с.л. нишесте
• 1 връзка корени за супа
• 1 щипка кимион
• бахар, канела, черен пипер
• захар, сол
• костена отвара
Начин на приготвяне:
Почистваме корените за супа, нарязваме ги и ги варим в костената отвара /или в гореща леко подсолена вода/. Накисваме сините сливи във вода, след което ги отцеждаме и отстраняваме костилките им.
Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук, яйцето, почистения и измит ориз, кимиона, черен пипер, бахар и сол на вкус. Оставяме сместа да отлежи 15-20 мин, след което правим от нея малки кюфтета. В средата на всяко кюфте увиваме по 1 слива. Оформяме кюфтетата като топки, овалваме ги в смес от брашното и нишестето и ги нареждаме в съда, в който ще приготвяме ястието.
Прецеждаме бульона от ароматните корени, размиваме в него доматеното пюре и заливаме кюфтенцата. Прибавяме претрития зеленчук, половината от маслото, виното, 1 щипка канела, 1 щипка захар и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато кюфтетата се сварят, отстраняваме от огъня и подправяме останалото масло.
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...