Кулинарни рецепти » Варени кюфтета с винен сос

 Варени кюфтета с винен сос

Продукти: (за 6-8 порции)

• 500-600 г телешка кайма
• 1 малка главна лук
• 1 яйце
• 2 филии сух бял хляб
• 2 с.л. ориз
• 15-20 сушени сини сливи
• 1 к.ч. ароматно вино
• половин пакетче краве масло
• 2 ч.л. доматено пюре
• 1 с.л. брашно
• 1 с.л. нишесте
• 1 връзка корени за супа
• 1 щипка кимион
• бахар, канела, черен пипер
• захар, сол
• костена отвара

Начин на приготвяне:

Почистваме корените за супа, нарязваме ги и ги варим в костената отвара /или в гореща леко подсолена вода/. Накисваме сините сливи във вода, след което ги отцеждаме и отстраняваме костилките им.

Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук, яйцето, почистения и измит ориз, кимиона, черен пипер, бахар и сол на вкус. Оставяме сместа да отлежи 15-20 мин, след което правим от нея малки кюфтета. В средата на всяко кюфте увиваме по 1 слива. Оформяме кюфтетата като топки, овалваме ги в смес от брашното и нишестето и ги нареждаме в съда, в който ще приготвяме ястието.

Прецеждаме бульона от ароматните корени, размиваме в него доматеното пюре и заливаме кюфтенцата. Прибавяме претрития зеленчук, половината от маслото, виното, 1 щипка канела, 1 щипка захар и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато кюфтетата се сварят, отстраняваме от огъня и подправяме останалото масло.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Начало