Козметични рецепти » Защитете косата от слънцето

 Защитете косата от слънцето

Имаше време - някъде допреди десетилетие, когато се радвахме на косата си, изсветляла ефектно под лъчите на слънцето, и самоотвержено стояхме с мокри глави на плажа в най-горещите часове на деня. Сега обаче всички сме наясно колко вредно за красотата ни е подобно поведение, особено в комбинация с жегата, солената морска вода и хлорираните басейни.

Ето защо

* Преди да излезете от къщи, нанесете слънцезащитно средство не само на лицето и шията, но и върху косата си, разпределяйки го равномерно с гребен с едри зъбци. Ако пък сте тръгнали към плажа, използвайте водоустойчиви стилизиращи продукти.
* След къпане в басейна или морето изплаквайте главата си под душа (ако край вас няма такъв, носете си бутилка с минерална вода) и веднага след това прибягвайте отново до козметика, пазеща от UV лъчи.
* За да отстраните абсолютно всички остатъци от хлор, сол и пясък, всяка вечер се мийте с мек хидратиращ шампоан, после слагайте балсам. И дайте малко почивка на косата си - забравете сешоара вкъщи.
* Два-три пъти седмично прилагайте подхранващи маски, а за да засилите ефекта им, увивайте главата си в полиетиленово или алуминиево фолио. Помнете, че маските се нанасят в краищата, не в корените.

Проблемните къдрици

През лятото правата коса не причинява кой знае какви неприятности: достатъчно е да я срешите и приберете на тила, за да изглеждате безупречно през целия ден. Къдриците обаче - особено ако въздухът е влажен, стават още по-ситни и прическата загубва всякаква форма. Да се справите с проблема ще ви помогнат хидратиращите шампоани и балсами, които придават по-голяма еластичност на косъма, както и стилизантите, съдържащи силикон.
* Искате ли косата ви да стои гладка дълго време, не измивайте докрай балсама. По този начин косъмът става по-тежък и се поддава идеално на изправяне с четка и сешоар.
* Не пипайте къдриците с ръце - ще се завият още повече. Най-добре е да навлажните дланите си с вода, да ги прокарате леко по дължината им и после да ги напръскате с лак.
* Ако държите косата ви да няма прекалено голям обем, вечер лягайте да спите, докато е още влажна от душа.
* Къдриците ви са по-непослушни от всякога, а не разполагате с каквото и да било стилизиращо средство? Тогава нанесете върху тях малко количество от крема си за лице.
* Не решете прекалено често къдравата коса – ще се наелектризира.

За тези, които се боядисват

Съвременните бои не само не увреждат косата, но и постепенно се нареждат в списъка на най-добрите й приятели: благодарение на тях тя блести, изглежда по-жизнена и плътна. За жалост слънцето не я щади, нещо повече - в случая е двойно по-жестоко. Което означава, че ако не е защитена както трябва, боядисаната коса направо изгаря, а само след 20 дни, прекарани на плажа, 75% от цвета й изчезват.
На всичко отгоре заедно с пигмента, слънцето и морската вода извличат от косъма влагата и белтъчините и той става силно податлив на външна агресия. Положението е най-критично при максимално изсветлените и белите коси, тъй като в тях на практика не е останал естествен пигмент, който да ги защити донякъде от UV лъчите. Затова:
• Боядисайте се поне седмица преди почивката. Докато тръгнете на път, косъмът ще успее да възстанови отчасти структурата си, а пигментите ще се стабилизират и няма да се отмиват чак толкова лесно.
• За да запазите цвета в краищата (оттам той изчезва най-бързо), по време на миене използвайте щедри количества балсам. Слагайте го след като намокрите косата си, но преди да я третирате с шампоан. В резултат при изплакването пяната ще се стича надолу, без да уврежда краищата.
• Трябва да знаете, че подхранващите маски с интензивен ефект, чиито съставки проникват в дълбочина, намаляват наситеността на цвета, затова ги използвайте, след като минат две-три седмици от боядисването.

Менюто на здравата коса

Преди да излязат в отпуск, повечето жени се морят с глад - искат да отслабнат, за да изглеждат добре в новия си бански костюм и да не се страхуват от критичните или подигравателни погледи на съседите по плаж. Така ограничават рязко количеството на полезните хранителни вещества, постъпващи в организма им, като забравят, че 97% от косата се състоят от протеини. Лишена от тях, тя просто губи сили: започва да расте по-бавно, разделя се с блясъка си, цъфти и се къса при ресане. Всичко това кара диетолозите да смятат, че два месеца преди почивката вие трябва да започнете да се храните по-правилно отпреди, подготвяйки се за среща със слънцето. Най-добре ще бъде, ако включите в менюто си повече пилешко, риба, зрял боб, съдържащи витамини от група В, моркови, пълни с бетакаротин, банани, богати на калий, салати - на цинк и желязо, слънчогледови семки - на витамин Е. Що се отнася до вегетарианците, те трябва да наблегнат на продукти, източник на витами ни В12 и В5.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Глезени на газела

Да укрепим сухожилията и развием мускулите на глезените си - това е най-простият и достъпен начин да ги предпазим от болезнени изкълчвания и даже счупвания, ако неволно стъпим накриво. Предлагаме ви ч...

Как да скрием дребните недостатъци

С помощта на пластичната хирургия двойната брадичка изчезва, дългият масивен нос се скъсява и придобива завидно изящество. Почти същото можем да постигнем и без да се оставяме на скалпела,а като се об...

Ако останете без работа

Според психолозите стресът, който изживяваме, когато останем без работа, може да се сравни единствено с раздялата с любимо същество. Нещо повече – смята се, че това е една от петте най-сериозни загуби...

Как да прикрием дребните дефекти

Всички искаме да сме съвършени като топмоделите - с блестящи огромни очи, фин закачлив нос, сочни устни... Ще го постигнем, без да прибягваме до пластичната хирургия, а като се доверим на някои изпита...

Начало