Козметични рецепти » Билки изглаждат бръчките по лицето и шията

 Билки изглаждат бръчките по лицето и шията

Кожата е много важна част от тялото. Тя го покрива и защитава от външни увреждания, чрез нея се извършва обмяната на веществата, отчасти дишането, изхвърлят се токсините чрез изпотяването, участва във водната обмяна, пази от инфекции и наранявания, в нея се изработва витамин Д с помощта на слънчевите лъчи и други. Но тя търпи промени и увреждания, които са резултат на възрастта, атмосферни влияния, нечистия въздух, безсънието, недохранването, нередовния живот, вредните изпарения и лъчения, тютюневия дим, алкохола, наркотиците, нервно-психичните фактори, преумората, душевните стресове и заболявания, които изтощават организма.

Най-видимите промени стават по лицето и шията. Кожата е изгубила нормалния цвят, тургор, еластичност, кръвооросяване и изхранваща свежест и здравината на нормалната кожа. Най-добър цяр за подмладяването и нормализирането й са билките. Техните сокове са богати на хранителни, биологично-активни, лечебни вещества, етерични масла, минерални соли и витамини, органични киселини и разнообразни други съставки. Те, приложени директно върху кожата, се всмукват от нея и я церят от нейното хроническо "умиране". Процедурите са лесни, бързи и ефективни. За лицето и шията кожата предварително се почиства. Предлагаме ви рецепти с цветя-бирки, които ще изберете в зависимост от типа на кожата ви.

Полски мак – и за суха, и за “нагъната” кожа

Запарката от червените цветове на мака овлажнява кожата, особено сухата, и оглажда бръчките. Приготвя се от свежи 4 цвята, попарени в 200 мл вряща вода при киснене 1 час. С напоен тампон от прецедената течност се мажат лицето и шията 2 пъти дневно за 10-15 мин, а с растителната кашица се прави маска по 15 мин. два пъти седмично (да се пазят очите!). Изплаква се със студена вода.

Парна баня с цветове от шипка

За суха или чувствителна, потъмняла, застаряваща кожа се прави парна баня за почистване, избелване и освежаване.
Шепа цветове (листенцата) се кипват в 400 мл вряла вода за 10 мин, а лицето, с прибрана коса и затворени очи, се подлага на изпаренията. След банята кожата се оставя да изсъхне и върху нея се облепват запарените цветове с фиксиране по бръчките. При засъхване се намокрят 1-2 пъти, остава се в покой без мимики до отпадането им. Отварата се съхранява на хладно в покрит буркан с плътна кърпа, като се прибавят още свежи цветове. С този лосион могат да се натопят марли за компрес или за изтриване с тампон кожата всеки ден, без плакнене.

Парна баня с цветове от виолетка

Това е лилавата горска теменужка, която помага при състарена, груба, мазна и пореста кожа, която я подсушава, омекотява и изглажда бръчките.
Прави се парна баня с 2 с. л. изсушени цветчета в 500 мл вряла вода. След прецеждане запарените цветове се понамачкват и се замесват с 2 с.л. (равни) оризово брашно (счукан ориз на прах), с която смес се намазва маска на лице и шия, с престой 20-30 минути (без мимика). Изплаква се със студена вода.

Ефикасен лосион от босилек

В пълна чаена чаша зехтин се кисне 1 седмица 50 г свеж босилек (цвят, листа). Изстисква се и с този мазен лосион се намазва обилно набръчканата кожа (желателно след парна баня). Престоява два часа и се избърсва и изплаква с топла вода.

Обтривания с гореща запарка от жълт кантарион

За почистване, избелване, освежаване и тонизиране, за "оглаждането" на стареещата кожа се правят обтривания с гореща запарка от 10 г сух надробен цвят, който кисне в 200 мл вряла вода 10 мин и се прецежда.
При дразнима, суха, чувствителна или загоряла от слънце старееща кожа или бръчки се маже с кантарионово масло. Приготвя се от 2 части свежи цветове и с 4 части зехтин с киснене 30-40 дни в покрит буркан на слънце. С извлека се намазва дълбоко почистеното лице, оставя се да почине 1 час, после се измива първо с топла вода, после със студена. Бурканът в хладилник се съхранява с месеци и години.

Компрес от лайка в бяло вино и салицил

Приготвя се като 10 г суха лайка се поставят в 1 чаша бяло вино с прибавяне на 1 ч. л. салицил на прах. Кисне 5 дни и се прецежда. Прави се компрес от марля, напоена с лосион, прилепнала на кожата (да се пазят очите!) Държи се до изсъхване, намокря се пак 2-3 пъти и се сваля без изплакване. Прави се един път дневно за 10 дни. С останалата течност кожата се обтрива всеки ден.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Как да се сдобием с перфектен бюст

Обект на желание, повод за спорове, най-вечният от които е малките или големите са по-хубави, повод и за драми, когато не са достатъчно стегнати и сексапилни, гърдите са възпявани от поети и сравняван...

Сребърният маникюр е хитът на сезона.

Есента отстъпи позициите си на зимата. В маникюра обаче няма да има кардинални промени. Все пак се забелязват някои корекции. Важен е външният вид на ръцете. Кои цветове са на мода Прави вп...

Козметиката – колко трае

Колко приятно (и полезно!) е да изхвърлиш всичко ненужно от дома си, без значение дали става дума за вещи, дрехи, козметика. Особено козметика, която може да ни навреди доста, използваме ли я, след ка...

Натиснете там, където ви боли

Домашният ви лекар не е на разположение или пък вие сте на стотици километри от него. Голяма работа! Масажите, които ви предлагаме, са в състояние да облекчат стреса, да премахнат главоболието и да от...

Начало