Най-добрите приятели на перфектната кожа
Безжизнен тен, видимо дехидратирани участъци на лицето и тялото, рано появили се бръчици - по тези признаци безпогрешно можем да разпознаем липсата на витамини. Реагираме ли веднага, ще се радваме отново на хубавата си кожа - отражение на това, което присъства, и на това, което липсва в чинията ни. Да хапваме от всичко, разбира се, в разумни количества - ето най-ефикасната рецепта за разхубавяване.
Витамин А (ретинол)
Регулира дейността на мастните и потните жлези, подобрява качеството на епидермиса, стимулира синтезирането на колаген и изглажда кожата. Намира се в черния дроб, маслото, суровия жълтък, сиренето, кравето мляко, сардините.
Бетакаротин
Принадлежи към групата на каротеноидите и се характеризира с това, че може да се трансформира във витамин А. Тогава, освен че проявява същите биологични свойства, започва да действа и като антиоксидант, защитавайки клетките от свободните радикали - продукти на замърсената околна среда и ултравиолетовите лъчи. Присъства във всички плодове и зеленчуци с жълт или оранжев цвят и тъмнозелени листа. Сухите кайсии и морковите са най-концентрираният източник на бетакаротин.
Витамин Е (токоферол)
Мощен антиоксидант, той със сигурност забавя процесите на стареене на организма. Съдържа се в маслото от житни зародиши, в маргарина, палмовото, соевото и слънчогледовото олио.
Витамин С (аскорбинова киселина)
Стимулира производството на колаген и подобрява микроциркулацията в кожата, придава блясък на тена, до известна степен избелва тъмните петна. Ще го открием в повечето кисели плодове (грейпфрут, портокали, лимони, ягоди, малини, касис), в кивито и мангото, в зелето, доматите, младите картофи, чушките и магданоза.
Витамин F
Представлява „коктейл" от две мастни киселини, жизненоважни за доброто състояние на организма. Хората, при които се констатира недостиг на витамин F, имат суха кожа, страдат от екземи, раните им зарастват много бавно. Най-добър източник на витамина са мазните риби и растителните масла.
Витамин В2 (рибофлавин)
Гарантира здравето на кожните тъкани. Най-точният признак, по който може да се установи липсата му, е себорейният дермит - зачервени ноздри и сухи, напукани до кръв устни. Витаминът се намира в черния дроб, яйцата, сухите плодове, гъбите, млечните продукти, аспержите, спанака, граха, месото, пълнозър-нестия хляб, бананите.
Витамин ВЗ (ниацин)
Защитава кожата от вредното въздействие на светлината и участва в преработката на мазнините, въглехидратите и белтъчините. Сухата кожа със силни повърхностни зачервявания ни подсказва неговата липса. Ще си набавим витамин ВЗ с повече черен дроб, пилешко, чушки, мляко, риба тон, пуешко.
Витамин В5
Допринася за растежа на тялото, заздравява кожата и косата. Когато не ни достига, се наблюдава лошо зарастване на раните и усещане за парене по кожата, но това е много рядко явление. В5 присъства в яйцата, месото, зеленчуците, майчината кърма.
Витамин В6 (пиридоксин)
Регулира производството на себум. Много мазната кожа, покрита със себорейна екзема, може да е знак за пиридоксинов дефицит. Ще го преодолеем с помощта на черния дроб, пилешкото, овнешкото, шунката, пълнозърнестия хляб, млякото, сухите плодове.
Витамин В8 (биотин)
Участва в производството на необходимата за клетъчното обновяване енергия. Отсъствието му води до опадане на косата, разреждане на миглите и веждите, възпаление на кожата около устните, ушите, половите органи, ноктите. Намира се в бирената мая, карфиола, гъбите, пилешкото, яйцата, зеления боб.
Витамин В9 (фолиева киселина)
Взема участие в деленето на кръвните, мозъчните и кожните клетки. Липсата му е често срещано явление при хора, които консумират малко пресни плодове и зеленчуци, защото предпочитат сготвените. Има го в морковите, зелето, аспержите, спанака, кравето мляко, месото, яйцата.
Витамин В12 (кобаламин)
Жизненонеобходим за образуването на червени кръвни телца, за функционирането на нервната система и за имунната защита. Недостигът му се констатира най-често при крайните вегетарианци и техните деца, както и при хора, спазващи диета, прекалено богата на фибри. Изразява се във възпаление на езика, ненормално пигментиране на кожата, алопеция, ранно побеляване. Намира се във всички продукти с животински произход, в частност в телешкия и гъшия дроб, в говеждото, рибата, овнешкото, кравето мляко и сиренето.
Автор: Ели Георгиева