Козметични рецепти » Как да мием косата си

 Как да мием косата си

През древността жените се миели най-вече с хума (с нея и перяли) и така придавали на косата си по-голяма плътност и копринена мекота. През 15 век благодарение на откриването на сместа от сода и калиева основа, „подправена" с натриев карбонат, се появяват първите сапуни. Едва през 19 век те получават днешния си вид и започват да се продават опаковани. Имат обаче много недостатъци, най-сериозният от които е, че правят косата суха, отнемат от блясъка й и дразнят до кръв кожата на главата. Голямата революция в тази област настъпва през 1930 г. Тогава с метода на химическия синтез се създават мастните разтвори на алкохолни сулфати, стоящи в основата на съвременните шампоани. Днес ние сме много далеч от тези продукти, използвани не само за косата, но и за пране и за миене на подове. Благодарение на науката и на ожесточената конкуренция между различните марки човечеството разполага с шампоани за суха, мазна, смесена, тънка, без блясък, с пърхот коса. Има и такива за бебета, за честа употреба, за укрепване, уплътняване, съхраняване на цвета...
Никой производител на шампоани вече не се отнася несериозно към разнообразните проблеми на косата, а приоритет се дава на грижите за нея и на защитата от най-разнообразни агресивни фактори, увреждащи здравето и добрия й вид. Всички шампоани съдържат аниони и катиони за по-голяма еластичност, омекотители, стабилизатори на пяната, уплътняващи косъма частици, аромати, понякога пигменти, консерванти. Всеки продукт задължително преминава през многобройни тестове, за да се докаже, че не дразни очите или кожата, не предизвиква алергии, не създава непоносимост и не е токсичен.

От теорията към практиката

„Хората трябва да се научат да използват както трябва своя шампоан, ако искат той да е максимално ефикасен", твърди Видал Сасун, според който идеалният вариант е веднага след измиване да можем да излезем спокойно от къщи - косата непременно ще изглежда добре, след като е подстригана перфектно и измита по всички правила.

Малък урок по миене

1. Преди да нанесете шампоана върху мократа коса, трябва непременно да я изчеткате много съвестно, за да отстраните праха, остатъците от стилизиращи продукти и потта, които буквално задушават косъма, натрупвайки се върху него.
2. Намокрете обилно косата с хладка вода. Разтър-кайте малко шампоан между дланите си и започнете да масажирате с кръгови движения кожата на главата. В никакъв случай не търкайте силно. За тези, които мият косата си два пъти седмично или са привърженички на късото, е достатъчно еднократно третиране с шампоан.
3. Изплакнете с много вода, попийте леко и нанесете балсам, като го разрешете от корените към краищата. Оставете го да действа две-три минути и отново изплакнете. В най-скъпите фризьорски салони в света за целта се използва минерална вода, която не е толкова варовита, колкото чешмяната. Що се отнася до лимоновия сок и ябълковия оцет, слагани за блясък, те действат чудесно, стига да спазвате дозата - супена лъжица на литър вода.
4. След последното обливане попийте внимателно косата си с хавлиена кърпа, без да я триете прекалено енергично.
5. Срешете се с гребен с широки и редки зъбци.

Истини и заблуди

Шампоаните за възрастни не са подходящи за деца
Миещите им съставки могат да раздразнят кожата и очите на бебетата и малките деца, затова се откажете от подобна идея. От всекидневното миене косата започва да пада В действителност е точно обратното. Замърсената кожа на главата се превръща в бариера срещу достъпа на кислород към корените, те се задушават и след време косата започва да пада повече от обичайното. Щом имате нужда, спокойно използвайте шампоани за всекидневна употреба.

Колкото повече пяна прави шампоанът, толкова по-добре измива
Не. Разпенващите свойства на продукта нямат нищо общо с миещия му ефект, освен това дерматолозите предупреждават, че по-голямото количество пяна изсушава косата, прави я чуплива и податлива към външни агресии.

Винаги трябва да се използва една и съща марка
Състоянието на косата, а съответно и специфичните й нужди се променят в зависимост от здравословните ни проблеми, хормоналния цикъл, сезоните. Ако установите, че любимият ви шампоан вече няма ефект, без колебание го сменете.

Боядисаната коса има нужда от специфични грижи
Шампоаните за боядисана коса дават възможност цветът да се запази по-дълго време благодарение на своите уплътняващи съставки, които пречат на отмиването на пигмента.

Не трябва да се злоупотребява със сухите шампоани
Тези продукти с консистенция на пудра абсорбират почти светкавично мазнината от косата, но след това трудно се елиминират, колкото и яростно да четкаме главата си. Честата им употреба може да предизвика сърбежи и да раздразни сериозно кожата. Затова ограничете прилагането на сухите шампоани само до екстрени случаи - пътувания, болничен престой и т. н.

Шампоаните „2 в 1" омазняват косата
Това се дължи на подхранващите и улесняващи разресването съставки. Специалистите препоръчват редуването на шампоани „2 в 1" с обикновени.

Една екстрена рецепта

Случва се в неделя вечер да установите, че не разполагате и с капка шампоан, а състоянието на косата ви налага тя на всяка цена да бъде измита. Вместо да се отчайвате, насочете се към кухнята - там ще откриете това, което ви е необходимо, за да си направите чудесен домашен шампоан, като разбиете с миксер две яйца, супена лъжица зехтин и супена лъжица ром. Имайте предвид, че домашният шампоан се отмива по-продължително време.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Релакс с помощта на орто-биономията

Най-после имате малко време за себе си. Децата вече са в леглото, съдовете са измити... Жалко, че не разполагате с персонален масажист, който да прогони напрежението, натрупало се в тялото ви през ден...

Маска с вино за мраморна кожа

Знаем, че виното се употребява вътрешно. Оказва се, че то участва успешно в приготвянето на маска, след която кожата става като мрамор. Не остават никакви следи от лунички и пигментни петънца. Д...

Лифтинг за красиво стареене

Рано или късно идва денят, когато заставайки срещу огледалото с ужас забелязвате първите бръчки. Трябва да преживеете новия етап от живота си философски, да не изпадате в паника. И просто да потърсите...

Грим за топлото време

Розово - полъх ня свежест Когато е дозиран както трябва, гримът в розово придава неподправена младост и свежест на лицето. За кого? *Подходящ е за всички, ако ружът и червилото се подбера...

Начало