Козметични рецепти » Минерална козметика

 Минерална козметика

Докато поглъщате скъпоценната прозрачна течност на плажа в горещите ленти дни и утолявате жаждата си едва ли ви идва на ум, че освен лечебни свойства минералната вода може да се използва за козметика.

Имате проблем с мазната, едропореста кожа на лицето. Купували сте какви ли не кремове и резултат няма. Решението се нарича минерална вода и то не коя да е, а тази с високо съдържание на соли. Тя намалява омазняването на кожата и свива порите. За смесена и суха кожа най-подходящо е използването на слабоминерализирана минерална вода. Тази „напитка” отлично тонизира кожата.
Важно е да запомните, че преди да използвате газирана минерална вода трябва да я оставите в открит съд за 30-40 минути. Това се прави, защото мехурчетата въглероден двуокис може да раздразнят кожата.
Остава само да решите кои процедури са подходящи за вашата кожа.

Измиване с минерална вода

Ако всеки ден миете лицето си с минерална вода вместо с чешмяна то забравете за сухата и покрита с лишей кожа. Козметолозите твърдят, че студената вода свива съдовете и намалява кръвоснабдяването. При постоянното миене се развива бледа и суха кожа, вяла и с повече бръчки. Горещата вода пък има точно обратния ефект – предизвиква разширяване на съдовете и отслабва стените им, което довежда до загуба на тяхната еластичност, зачервяване, разширени пори и намалява естествената съпротивителна сила на кожата срещу вредните въздействия. В такъв случай най-добре е измиването на лицето да се прави с вода със стайна температура 24-25 градуса. Тя предизвиква кратковременно свиване на съдовете, а после те се разширяват отново. Това има положително въздействие върху кожата на лицето и подобрява нейното състояние.
Минералната вода е полезна за кожата на лицето и затова е подходяща за правенето на маски. Не всяка минерална вода обаче е подходяща. Учените препоръчват вода със съдържание на 200-500 мг. минерали на литър (на пазара е известна като слабоминерализирана минерална вода). По-наситените с минерали води не са подходящи.


Минерален лед

След измиване на лицето може да го потриете с кубчета лед приготвени от минерална вода. Това е чудесна процедура за свиване на порите. От ледения масаж мускулите на лицето укрепват. Тренираните мускули по-добре поддържат кожата и бръчки може дълго да не се появявят.

Лосион с минерали

Кипнете 200-250 мл. минерална вода и направете запарка на 2 супени лъжици билки. За мазна и комбинирана кожа е подходяща коприва, лайка или невен. За суха и нормална кожа са подходящи мента или листа от бреза. Отварата трябва да престои 20-30 минути след което да се прецеди. Този лосион се съхранява в хладилника не повече от 5 дена. Изтривайте лицето с него всеки ден след измиване.

Полезни пръски

Много козметични фирми пускат на пазара спрей с минерална вода. Ако оросявате лицето с него през деня гримът ви ще издържи по-дълго. Освен това водните частици правят микромасаж на кожата и отлично я овлажняват. Налейте минерална вода в пулверизатор и всеки ден я впръсквайте в кожата на лицето. Това ще ви осигури свеж и сияен вид.

Маска с минерали

Ако сте решили да си направите домашна маска за лице, то една от съставките задължително ще е водата. Ефективността на маската се увеличава, ако я замените с минерална вода. Ето и няколко предложения:

Маска за мазна, едропореста и склонна към възпаления кожа

Глинена маска може да си купите от аптеката, размесете я с минерална вода и я поставите на лицето. Като засъхне след това я измийте с минерална вода.
При мазна кожа помага и маска с обикновена паста за зъби, разредена с минерална вода. След това пак се изплаква с минерална вода. Тази маска изсушава кожата и стяга порите. Ако в нея се постави морска сол става домашно приготвена скраб.

Яйчна маска за суха и нормална кожа

Разбийте един жълтък с една чаена лъжица растително масло и половин чаена лъжичка минерална вода. Сместа нанесете на лицето с тампон. След 5 минути нанесете втори слой, а след 20 минути измийте маската с разтвор от студен чай.

Ако ноктите ви се чупят и разслояват

редовните ванички с минерална вода ще ги укрепят. Поставете ръцете в силно осолена с морска сол минерална вода за 10 минути. След това за да задържите въздействието и покрийте ноктите с безцветен лак-основа, в състава на която се съдържа калций.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Джинси според фигурата

Провъзгласени за униформа на 20 век, тe със сигурност ще запазят позициите си и през 21-вия. Безкрайно функционални и комфортни, джинсите могат да се носят от всички, независимо от възрастта и физикат...

Не се давайте на целулита

Ако отделяте по 15 - 20 минути на ден за четирите упражнения -приятни и лесни за изпълнение, бъдете сигурни, че само за два месеца с минимум усилия ще постигнете максимум резултати. Което означава,...

Как се отнасяте към тялото си

Здравословното хранене, физическата активност и козметичните процедури помагат на жените да се разхубавят. На теория. На практика обаче те се нуждаят от още един, много ваен фактор, без който няма да ...

Мезотерапията с биоколаген

За мезотерапията с биоколаген разказва д-р Eлка Коева, специалист-дерматолог. Тя има дълъг професионален стаж у нас и в чужбина. Постоянен член на EADV . От 2008 г.е член на Световната общност на ест...

Начало