Козметични рецепти » Летни грижи за косата

 Летни грижи за косата

Лятото е труден сезон за косата, най-вече за сухата и боядисаната. Само обречените от природата на жлези с повишена мастна активност могат да бъдат доволни - за момента от техния проблем няма и следа. Колкото до останалите, налага им се да положат доста усилия, за да предпазят растителността по главата си от силните слънчеви лъчи и да предотвратят пълното й изтощаване.


Сухата

Положението е сериозно, особено ако сте се накъдрили непосредствено преди отпуската - силно начупената форма на косъма пречи на себума, който го омазнява, да достигне до краищата. В резултат косата се дехидратира повече от всякога под комбинираното въздействие на слънцето, солената морска вода и пясъка. Не ви остава нищо друго, освен:

Поне веднъж седмично да мажете косата си с бадемово масло, зехтин или масло от житни зародиши. Първо я намокрете, после я подсушете леко. Нанесете маслото на 2 - 3 см от корените в посока към краищата. Срешете я с гребен с редки зъбци и останете така в продължение на 15 минути (през това време си направете маска на лицето). Измийте се с шампоан за суха коса и обилно количество вода, оставете косата да изсъхне на стайна температура.

Можете да редувате маслото с готова подхранваща маска. След като я поставите и разрешете, завийте главата си за 20 минути с влажна кърпа, затоплена под слънцето или в микровълнова фурна.

Обърнете повече внимание на краищата, които изглеждат особено зле, понеже страдат най-много от дехидратирането. Ако въпреки всички положени
грижи те продължат да цъфтят, без никакво съжаление ги отрежете.

Слънцезащитните продукти за коса се предлагат под формата или на пяна, която е по-лека и улеснява сресването, или на гел - той е по-покривен, затова е подходящ за жени, влизащи час по час в морето.

След плажа трябва да почистите основно косата си от солта, пясъка и остатъците от слънцезащитни продукти. Измийте се със съответния шампоан, сложете балсам и завършете процедурата с хладка вода, в която се добавя супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет за блясък. Не прекалявайте обаче с тях, за да не се стигне до още по-голямо изсушаване на косъма.

През лятото можете да си позволите по-тъмни корени - успокойте се, няма да изглеждате неглиже! А вместо да оформяте косата си с четка и сешоар, навивайте я на самозалепващи се ролки и я оставяйте да съхне сама.

При положение че не се харесвате с къдрици, научете се да си служите с гел. Няма нищо по-лесно при къса коса. Достатъчно е след душа да нанесете голямо количество от стайлинг продукта на още влажната си глава и да получите интересен мокър ефект.

Ако сте с дълги къдрици, но все пак държите на гладката коса, опитайте мексиканската техника на изправяне. След като се измиете, оформете два широки кичура на темето. Увийте ги около ролки с максимално голям диаметър и фиксирайте с фиби. Оставете да изсъхнат, след това обърнете косата в обратна посока и отново я навийте. За да улесните операцията, предварително нанесете пяна. При положение, че не мокрите косата си в морето, можете да прибягвате до мексиканската техника два пъти седмично.

Боядисаната

Морските бани и добиването на шоколадов тен са колкото приятно преживяване, толкова и изпитание за красиво оцветената коса, склонна да изсветлее при първия досег със слънцето. Да, този ефект се харесва на много хора, но те не отчитат факта, че убийственото съчетание от UV лъчи и солена вода уврежда защитния слой на косъма и дава живот на големи количества свободни радикали, които атакуват пигментите. Малко по малко цветът избледнява и се променя: русото преминава в жълто, кестенявото - в безжизнено бежово. От своя страна водата отваря люспите на косъма, прави го порьозен и улеснява загубата на кератин, който в други условия го поддържа в добро здраве.

Срещата със слънцето и морето няма да се окаже фатална за боядисаната ви коса, ако я подготвите предварително. Месец преди почивката започнете да нанасяте хидратиращи маски - веднъж седмично, и поискайте съвет от компетентен фризьор какво да правите, за да не за губите прекрасния си цвят.

Не само слънчевото греене, но и честото миене след плажа стават причина за обезцветяването на косата. Не се задоволявайте обаче да я облеете с малко вода, а непременно използвайте специален шампоан - подхранващ, хидратиращ и задържащ пигментите на мястото им. Миещите продукти за боядисана коса обикновено съдържат плодови киселини, неутрализиращи варовика във водата. Освен това имат по-ниско рН, което означава, че допринасят за затваряне на люспите на косъма и съответно за запазване на блясъка.

Можете да освежите цвета си с възстановяващи пигмента шампоани - в тях няма окислител или амоняк. Слагат се на вече боядисана коса с цел да засилят интензивността на постигнатия нюанс. Не очаквайте обаче да прикрият корените ви - възможностите им не са чак толкова големи. Оцветяващ шампоан се слага веднъж седмично или след всяко измиване, като се задържа известно време върху главата, преди да се отмие.

Ако след почивката решите отново да се боядисате, почакайте поне 3 дни, щом сте използвали слънцезащитни продукти - те могат да попречат на
постигането на равномерен цвят.

Преминаването на русото в бежово и после в зелено - това е кошмарът на всяка блондинка, посещаваща често басейните. Виновен е хлорът, известен като истински убиец на цвета. Ще избегнете вредното му въздействие, стига да нанасяте водозащитен крем сутрин и подхранваща маска вечер. Ако злото вече е сторено, не се опитвайте да го поправите сами, като се боядисате в домашни условия. Идете непременно на фризьор, който ще неутрализира зеления нюанс с червен и така ще ви спести мъките пред огледалото.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Еротична йога

Според редица проучвания, хората, практикуващи йога, водят по-вълнуващ сексуален живот. Причината е в придобитата гъвкавост, възможността за осъществяване на сложни пози, контрол над съзнанието, като ...

Тишъртът - пo-актуален от всякога

Годишно в света се продават два милиарда фланелки с формата на буквата Т. Популярни колкото джинсите, те отдавна са станали базисна дреха в гардероба на съвременния човек, дреха, която по всяка вероят...

Открий своя личен стил!

Направете така, че той да се превърне в добре разпознаваема марка Всяка жена, независимо от възрастта си, е заинтересувана от определянето на собствен стил в обличането. Ако знаете какво ви подхо...

Мода за бъдещи майки

В периода на бременността жената преминава през различни чувства и емоции, затова е много важно те да са положителни. Какво подобрява настроението на всяка жена? Чувството за увереност в собствените с...

Начало