Кулинарни рецепти » Пай с череши

 Пай с череши

Продукти:

• 230 г бяло брашно
• 1 щипка сол
• 300 мл студена вода
• 125 г масло или маргарин
• плодовете от един компот череши
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купичка разтваряме солта във водата. В гиляма купа смесваме брашното и мазнината. Бъркаме, докато стане грахообразно тесто. Наливаме подсолената вода и измесваме еластичтно тесто. Правим го на топка, увиваме го в домакинско фолио и го слагаме в камерата на хладилника. Това тесто може да стои замразено 3 месеца.

Преди правене на пая го изваждаме, оставяме го леко да се отпусне и го разделяме на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. От по-голямата топка върху набрашнена повърхонст разточваме кора с диаметър 28 см и дебелина 3 мм. Разстиламе я в кексова форма с диаметър 22 см, като обрязваме тестото, което излиза над 1,5 см от краищата.

Отцеждаме черешите, махаме им костилките и ги подреждаме върху блата.

Разточваме втората кора с диаметър 30 см и дебелина 3 мм. С остър нож я нарязваме на ленти, широки 1 см. Правим от тях върху черешите рехава решетка, като я захващаме с долната кора с прищипване. Леко накъдряме с пръсти края на тестото.

Печем в предварително загрята на 190°С фурна. Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Начало