Продукти:
• 5 яйца
• 1 1/2 ч.ч прясно мляко
• 1 ч.ч захар
• 1 кубче мая
• 1 кг брашно
• 1 ч.ч меко краве масло
• 2 кутийки локум
• 1 лимонена есенция
• 1 яйце за намазване
• захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното. Затопляме леко млякото. Разбиваме яйцата с захарта. Размиваме маята с прясното мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме я на топло да шупне добре.
Правим се кладенче в брашното. Изсипваме там всички продукти и есенцията. Месим продължително. Тестото, което се е получило, прехвърляме в съд и леко го намазваме с олио или масло /топката тесто/. Завиваме го с кърпа, покриваме отгоре с одеяло и го държим на топло 1 час. След като удвои обема си, го измесваме още веднъж.
Набрашняваме леко масата и разточваме кръгла кора. Разрязваме я на триъгълници. В широката част на всеки триъгълни слагаме локумче, което леко сме разтеглили с ръце. Навиваме кифлите. Нареждаме ги в намаслена и набрашнена. Оставяме да втасат още 1 1/2 ч. Щом се уголемят, ги намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар.
Печем във фурна, загрята до 180 градуса. За да са по-меки отдолу, можем да сложим купичка с вода на дъното на фурната, така че парата отива нагоре към тавата.
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...