Продукти: (за 4-5 порции)
• 1 агнешко бутче
• 1 глава лук
• 1 ч.л. смлян черен пипер
• 1 непълна ч.л. смлян бахар
• 1 с.л. захар
• 1 ч.ч. червено сухо вино
• 1 с.л. олио
• половин пакетче краве масло
• сол
За соса:
• 1 връзка копър
• 2 с.л. разтопено краве масло
• 1 с.л. брашно
• 2-3 с.л. сметана
• сол
Начин на приготвяне:
Измиваме бутчето, слагаме го в дълбок съд и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязания лук, подправките, захарта, олиото и виното /не слагаме сол/. Оставяме го да престои едно денонощие като от време на време го обръщаме.
Изваждаме бутчето, посоляваме го, намазваме го с маслото и го увиваме в алуминиево фолио. Слагаме го в тавичка и печем 2 часа в умерена фурна. Накрая освобождаваме от фолиото и допичаме още 10-15 мин.
Приготвяме соса, като запържваме в сгорещеното масло ситно нарязания копър. Прибавяме брашното и също леко го запържваме. Разреждаме получената смес с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме готовия сос от огъня, прибавяме сметаната и разбъркваме добре.
Нарязваме изпеченото бутче на порции и го поднасяме, залято със соса.
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...