Градина » Болести по бегониите

 Болести по бегониите

Любителите на бегониите знаят, че те са стотици видове, различаващи се доста един от друг. Всеки от тях е с определени изисквания към условията на живот. При това те са едни от най-капризните стайни цветя. Ако не познавате капризите им и не се съобразявате с тях, растенията ви може да променят красивият си външен вид. В едни случаи, когато има причинител, се стига до поява на болести, а в други – до физиологични реакции, зависещи само от неблагоприятните фактори. Поставеният въпрос обаче е многообхватен и и на него тудно може да се отговори накратко.
Най-често се среща брашнестата мана. Отначало по листата се появяват бледи петънца. Те бързо се разрастват и скоро се покриват с бял налеп, наподобяващ посипано с брашно. Това се случва в помещения с колебаеща се температура, които не се проветряват, а застоялият въздух е наситен с влага. Причинителят е гъбата оидиум бегониа, а наподобяващите брашно бели пухчета са мицелът и спорите на гъбата. За да не допуснето това, стабилизилайте температурата около 18°С. Контролирайте влажността на въздуха, като през зимния период проветрявайте в топлити часове на деня. В краен случай може да ползвате фунгицидни препарати, като спазвате дозиравката посочена на опаковката.
Друга опасна болест по бегониите е сивото гниене. От него страдат всички части на растения, но най-уязвими са младите листа. По нападнатите места първо се появяват светлокафяви петна. По-късно те се покриват със сиво-белезникав налеп, а накрай изсъхват и загиват. Болестта се развива при температура около 15-16°С. Затова със застудяване на времето опасността от поява на заразата се увеличава. Ако поливате прекомерно и влажността на въздуха е над 90%, опасността от появата на болестта е огромна. Причинител е гъбата ботритис цинереа. Затова, спазвайте посочената вече оптимална температура и проветрявайте! Забележите ли описаните прояви, веднага отстранявайте нападнатите части, за да спрете развитието на болестта! Ако сте пропуснали и това, вземете от селскостопанска аптека наличния фунгицид.
Други по-рядко срещащи се гъбни болести са стъбленото гниене и сеченето на разсада. И за тяхното предодвратяване решаващо е да създадете оптималните условия за развитието на растенията.
Запомнете: Проветрявайте често. Когато поливате не мокрете листата, а в подложката на саксията да не остава излишна вода!
Едни от срещащите се при бегонията болести са вирусните. Такава е бронзовостта, която се появава по листата. Това са единични или многобройни бронзови петна. Когато обхванат целите листа – те изсъхват. Болестта се причинява от вирус, който се пренася върху здравите растиния от трипса, затова борбата е трудна. Собственикът на заболяла от тази болест бегония трябва да знае, че единственият изход е изгаряне на растението!
Друго вирусно заболяване е втрънчването. Листата на наподнатити растения пожълтяват и издребняват. Целите растения постепенно закържавяват. Лек няма – болните безпощадно трябва да се унищожават!
При бегониите обаче много често растенията погрозняват не от това, че е наличен причинител на болести, а от това че страдат физиологически от неблагоприятните условия, при които са поставени. Например – листата, а понякога и цветните пъпки окапват. Причината е, че не достига светлина. Тогава преместете саксията или оситурете допълнително доосветяване. Ако преди да окапят листата са сухи и се чупят, причината е в много високата температура, затова стриктно я контролирайте. Ако пък листата увяхват и загниват, това означава, че сте допуснали излишък на влага в почвената смес, затова поливайте умерено.

Автор: д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Младите дръвчета се нуждаят от сериозна опора

През октомври можете да си засадите дръвче за украса във вашата дворна градина. Изберете подходящото за него място, изкопайте му посадъчната ямка. Нейният обем трябва да бъде най-малко колкото два път...

Познавате ли циклантерата?

Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която с...

Можете да си отгледате нарциси и от семена

Нарцисите могат да се размножават и със семена, които се образуват след кръстосано опрашване. Плодът на нарциса е продълговат или овален трикрилен и тригнезден. Той е едър и месест в триделна кутийка....

Брадатият ирис се хваща лесно

Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъ...

Начало