През лятото зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм.
Снася яйцата си в почвата близо до стъбълцата на младия разсад. Защо е опасна зелевата муха? Пет-шест дни след като снесе, от яйцата излизат личинките, които проникват навътре в корените. Поради това кореновата система не се развива, листата вехнат и придобиват синкаво-оловен оттенък, растежът се задържа и растението загива.
Как да се справим с нея?
Може да използвате "якички" около растенията. Те позволяват да се ограничи достъпът на насекомото до кореновата шийка, където снася яйцата си. "Якичките" може да се направят от ламинирана хартия или от фолио, както и от друг еластичен материал, който не се размеква при дъжд. Обвийте стъблата на зелето, вкопайте "якичките" в земята до 1-2 см, оставяйки отгоре ивица с височина 3-4 см. "Якичката" трябва да приляга плътно към растението.
Периодично, на всеки един-два дена отгребвайте почвата от стеблата, за да проверите дали не са се завъдили неканени гости. Ако откриете яйца с бял цвят - отнесете пръстта по-далече и около корените насипете свежа. Това трябва да се прави веднъж на три-четири дни.
Поставете капани, оцветени в синьо. Малка плочка с размери 10x15 см трябва да се боядиса със синя боя - зелевата муха обожава този цвят. Отгоре се намазва с незасъхващо прозрачно лепило. Мухите кацат върху плочката и завинаги остават върху нея. Такива капани трябва да се разположат около лехите на разстояние 5-7 метра един от друг.
Нарцисът може да престои на едно и също място без да се изваждат луковиците му поне пет години, като това няма да се отрази отрицателно на развитието и цъфтежа му. Така че ако вие сте създали лехи или...
Време е да засадите средно ранният пипер. Той заема обикновено най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Засаждането му става възможно когато почвата се е затоплила ...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...
За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...