Макар да я наричат зелева, тя напада не само зелето, но и всички други растения от неговото семейство – кръстоцветните. Ще видите пораженията от нея по репички, репи, синап и др. Храни се също и с листата на латинките, гладиолите и други цветя.
Бялата зелева перепаруда (Pieris brassicae) развива 2-4 поколонения годишно. Зимува като какавида по стрехи, корнизи, огради, плетове, по клоните на овощни и декоративни дървета и храсти. Това обяснява по-чувствителното и присъствие в дворните градини. В полските зеленчукови градини се среща по-рядко. Женските пеперуди снасят яйцата си на купчинки по долната страна на листата на кръстоцветните растения и предимно на зелето. Младите гъсеници живеят известно време заедно и нагризват листата отдолу. След като отраснат се разпръсват и гризат целите листа, като оставят само дебелите жилки.
Гъсениците имат жлези, които отделят отровен секрет. По кожата на човека той причинява обриви.
Борбата с този неприятел трябва да се води предимно с физически и агротехнически средства. Макар че пеперудата се появява през май-борбата започва по-отрано. Трябва да се почистват местата където зимува. Унищожаването на плевелната растителност също допринася много за намаляване на нейната численост. Добрите грижи (окопаване, подхранване и др.) за засадените или засети зелеви култури повишават устойчивостта към неприятеля. Когато се залежат гъсеници, нападнатите листа може физически да се премахват, но задължително това да става с ръкавици. Събраните гъсеници не бива да се дават на домашните птици да ги изкълват. От секрета, който причинява обриви по кожата на човека, патиците и гъските умират. При случай на нужда се пръска с инсектицид.
По ствола на черешата има смола. Листата се завиват и увяхват. Какво да направя? – пита Ганка Драгова Причината за появата на смолотечение по ствола на черешата е различна, но най-често може да ...
На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...
Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с ...
Макар до лятото да има още много време, не направите ли това през февруари, ще сте закъснели. Преди всичко разделете семената и посадъчния материал по сроковете на засаждане. Най-ранна е клубеновата б...