Кулинарни рецепти » Орехова вкуснотийка

 Орехова вкуснотийка

Продукти:

• 4 ч. ч. смлени орехи
• 1 ч. ч. захар
• 3 яйца
• 1 малка кофичка сметана
• настърганата кора от 1 портокал
• 1 к.ч. галета
• 1 щипка бакпулвер
• 1 бурканче сладко от кайсии или малини

За крема:

• 125 г масло
• 1 горчив или натурален шоколад
• 2 жълтъка
• 1 к.ч. пудра захар
• 1-2 каф.л. водка

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер жълтъците със захарта. Сипваме сметаната и продължаваме да бием. Съединяваме с разбитите на сняг белтъци и разбъркваме внимателно.

Добавяме орехите, портокаловата кора, бакпулвера и галетата, разбъркваме и изсипваме в намаслена форма. Печем 50 мин при температура 180 градуса. Изстиналия блат режем на 3 части.

Едната мажем със сладко, втората с крем – приготвен от маслото, жълтъците, захарта и шоколада, разтопен с 1 лъжица масло, малко сметана и водката. Покриваме с третата част от блата и поръсваме с пудра захар или мажем с глазура.

Автор: Магдалена Атанасова

Представяме Ви:

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Начало