Кулинарни рецепти » Мусака с праз и картофи

 Мусака с праз и картофи

Продукти: (за 4 порции)

• 400 г картофи
• 20 г краве масло
• 300 г моркови
• 500 г праз
• 500 г кайма
• 200 г настърган кашкавал
• 4 яйца
• 1 с.л. галета
• 200 г сметана
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме картофите, сваряваме ги, обелваме и оставяме да изстинат. Обелваме морковите, измиваме ги и нарязваме по дължина на 4 части. Слагаме ги с малко вода да се задушат - около 10 минути, през това време бланшираме за 4 минути праза.

Разтопяваме маслото в тиган и запържваме в него каймата при непрекъснато разбъркване. Поръсваме с черен пипер.

Нарязваме картофите на кръгчета и ги нареждаме в обилно намаслена тавичка, поръсваме със сол и пипер. Поръсваме отгоре 1/3 от кашкавала, върху него разпределяме равномерно каймата и отново слагаме част от останалия кашкавал. После подреждаме морковите, праза и поръсваме с останалия кашкавал.

Разбиваме яйцата, разбъркваме ги със сметаната, подправяме със сол и черен пипер и заливаме ястието. Отгоре поръсваме с галета и печем в предварително загрята фурна до 180 градуса около 45 минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало