Кулинарни рецепти » Пушена плешка, задушена с вино

 Пушена плешка, задушена с вино
/Италия/

Продукти: (за 5 порции)

• 1 кг пушена плешка
• 8 с.л. сухо бяло вино
• 3 с.л. олио
• 1 голяма глава лук
• 2 големи моркова
• 2 стръкчета целина
• 2 стръкчета магданоз
• 1 дафинов лист
• 300 мл месен бульон или вода
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме плешката в студена вода и я оставяме да престои 1 нощ. На следващия ден подсушаваме, заливаме с виното и оставяме за няколко часа на хладно място, като през това време няколко пъти обръщаме месото.

Изпържваме в олиото нарязаните на парченца лук, целина и моркови, прибавяме ситно нарязания магданоз, захлупваме и задушаваме 5 мин на съвсем слаб огън. След това слагаме в съда пушеното месо, слагаме черен пипер и дафинов лист, заливаме с бульона, захлупваме и задушаваме на тих до умерен огън, докато месото омекне /около 1 1/2 часа/.

Отстраняваме кожата от омекналото месо, нарязваме го на парчета и го подреждаме в огнеупорен съд. Пресоваме зеленчуците с бульона, прибавяме виното, в което е киснало месото и варим няколко минути. След това заливаме месото със соса и го запичаме в предварително загрята слаба фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Начало