Продукти: (за около 50 броя)
• 150 г нискомаслена извара
• настърганата кора на 1 лимон
• 6 с.л. олио
• 6 с.л. прясно мляко
• 130 г захар
• 300 г брашно
• 1 ванилия
• 1 пакетче бакпулвер
За плънката:
100 г мармалад
50 г ситно смлени ядки
Начин на приготвяне:
Разбъркваме добре изварата, млякото, захарта и лимоновата кора. Пресяваме брашното с бакпулвера и го смесваме с изварата. Правим топка, която обвиваме в целофан и прибираме за 1 час в хладилника.
Наръсваме работната повърхност с брашно и разточваме от тестото квадратна кора с големина 40 см. Загряваме мармалада, прекарваме го през цедка, намазваме с него кората и я наръсваме с ядките.
Навиваме кората на руло, което нарязваме го на парчета с дебелина 1 см. Завиваме от тях охлювчета и ги нареждаме в намазнена тава. Печем 15 мин на 180°С. Ако искаме да хрупкат, сервираме ги веднага, но можем да ги запазим и в камерата на хладилника.
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...