Продукти:
• 500 г брашно
• 1 1/2 пакетчета краве масло
• 1 яйце
• 1 жълтък
• 3 с.л. олио
• 500 г сушени сливи /без костилки/
• 500 г сушени кайсии
• 250 мл бяло вино
• сокът от 1 лимон
• 100 г смлени бадеми
• 50 г захаросани лимонови кори
• 50 г захаросани портокалови кори
• 1 ч.л. канела
• 1 щипка смлян карамфил
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и прибавяме на люспи маслото, яйцето, олиото и 120 мл вода. Замесваме тесто и го оставяме да престои 2-3 часа в хладилник.
Заливаме сушените плодове с виното и лимоновия сок и ги оставяме да киснат 1 нощ. После ги отцеждаме и ги нарязваме на едро. Смесваме ги с нарязаните лимонови и портокалови кори, смлените бадеми, канелата и карамфила.
Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина около 5 мм. Разстиламе отгоре плънката и навиваме кората на руло. Слагаме го в намаслена тавичка и намазваме от всички страни с разбития жълтък Печем 40 мин в предварително загрята фурна при температура 180°С. Поднасяме готовия хляб, нарязан на тънки филийки.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...