Кулинарни рецепти » Котопита

 Котопита

Продукти за 4-6 порции:

• 1 пакет кори за баница
• 2-3 с.л. зехтин
• 1 к.ч. обелени, скълцани и леко препечени бадеми
• 2 с.л. прясно мляко

За плънката:

• 1 с.л. зехтин
• 1 средно голяма глава лук
• 1-2 скилидки чесън
• 450 г сварено и обезкостено бяло пилешко месо
• 1/2 к.ч. настъргано краве сирене
• 2 яйца
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• 1 с.л. ситно нарязани листа от прясна мента
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Сгорещяваме мазнината за плънката и задушаваме 2-3 мин нарязаните на ситно лук и чесън. Отстраняваме кожата на пилешкото и накълцваме месото на ситно. Прибавяме го при лука, леко поизпържваме, подправяме с изброените за плънката продукти и избъркваме. Загряваме фурната на 190°С.

В намаслена тавичка разстиламе първата кора, намазваме я със зехтин, наръсваме с бадеми и покриваме с втората. Така постъпваме до изчерпването на половината кори. Разпределяме равномерно плънката и довършваме корите, мажейки всяка с мазнина и поръсвайки с бадеми. Наложената котопита нарязваме на квадрати, заливаме с млякото и печем около 35 мин, докато поруменее равномерно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Начало