Кулинарни рецепти » Лучник

 Лучник

Продукти:

• 300 г брашно
• 150 г краве масло
• 1 жълтък
• 1 к.ч. ром
• 1,5 кг лук
• 3 с.л. олио
• 1 ч.л. захар
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Замесваме тесто от брашното, сол на вкус, маслото, размекнато до стайна температура, рома и 2 с.л. вода. От омесеното тесто правим топка, която слагаме в затворен съд и държим 1 час в хладилник.

Нарязваме лука на тънки филийки и го слагаме в дълбок съд. Заливаме го с хладка вода, прибавяме олиото и захарта, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отначало варим лука на умерен огън, а след десетина минути – на тих. Държим съда на огъня, докато водата се изпари и лука се зачерви. Тогава отстраняваме съда от огъня и оставяме лука да изстине.

Изваждаме тестото от хладилника и го разстиламе в голяма тава, поръсена с брашно. Отделяме 1/3 от брашното, а останалото го прехвърляме в правоъгълна тавичка и го разстиламе така, че да покрие дъното. Набождаме го с вилица на няколко места и разстиламе върху него сварения и отцеден лук.

Разточваме отделеното тесто на кора и изрязваме от нея ленти с широчина 1 см. От лентите оформяме панделки, които слагаме върху лука. Разбиваме жълтъка с 2 с.л. вода и намазваме повърхността на лучника. Печем в предварително загрята умерена фурна, докато тестото стане златисто. Поднасяме лучника студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Начало