Продукти:
• 300 г брашно
• 1 яйце
• 80 г краве масло
• 1 1/2 к.ч. течна сметана
• 1 щипка сол
• 2 жълтъка за намазване
За плънката:
• 2 стръка праз /само бялата част/
• 1-2 тиквички /около 300 г/
• 1 морков
• 1 к.ч. смлени орехови ядки
• 200 г настърган кашкавал
• сол
За соса:
• 500 г домати
• 1 глава лук
• 1 бучка /колкото орех/ краве масло
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разбиваме размекнатото масло на пяна. Разбиваме яйцето заедно със сметаната и солта и го смесваме с маслото. Постепенно сипваме брашното. Омесваме меко тесто, покриваме го с влажна кърпа и го оставяме да престои 2 часа.
Почистваме зеленчуците за плънката, нарязваме ги на лентички и ги попарваме за 1 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят.
Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина 4-5 мм. Намазваме краищата й с единия жълтък и разстиламе зеленчуковата плънка.Поръсваме отгоре смлените орехи. Отделяме 2 с.л. от настъргания кашкавал, а останалия поръсваме върху плънката. Навиваме кората на руло, а рулото слагаме в намаслена тавичка, като го навиваме като охлюв. Намазваме го отгоре с втория жълтък, поръсваме го с отделения кашкавал и печем 30 мин в силна фурна.
Нарязваме готовия щрудел на порции и го сервираме със сос, приготвен по следния начин: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Щом стане златист, сипваме обелените и настъргани домати, подправяме с черен пипер и сол и варим десетина минути.
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...